| Prevenció i promoció de la salut, Responsabilitat social corporativa

17 de març: Dia Mundial el Son

Dormir bé té una estreta relació amb la salut i la qualitat de vida

Avui, 17 de març, és el Dia Mundial del Son. Tenir un bon son i de qualitat ajuda a descansar després de tota l'energia consumida durant el dia. De fet, el bon descans és un dels quatre pilars del benestar, junt amb fer exercici, l'alimentació saludable i l'equilibri emocional.

Dormir bé té una estreta relació amb la salut i la qualitat de vida. D'aquesta manera, quan el son falla, la salut i la qualitat de vida disminueixen.

Els excitants impedeixen un bon són. És el cas, per exemple, del cacau o el sucre i els seus derivats; la nicotina; realitzar esport intens hores abans d'anar a dormir; l'estrès i les preocupacions; o la llum dels dispositius electrònics.

Hi ha evidència científica sobre els efectes que poden venir associats amb dormir menys de 6 hores: augmentar el risc d'accidents; efectes sobre la salut mental i l'estrès; reducció de la nostra energia i productivitat laboral; o pèrdua de concentració i memòria, entre altres.

És per això, que avui volem incidir en els bons hàbits que ajuden a tenir un bon son de qualitat. Podeu consultar-los a la següent infografia.

Tot i que existeixen medicaments que poden facilitar la son, aquests no garanteixen que sigui un son de qualitat i poden comportar factors de risc associats, com poden ser les caigudes, accidents i crear dependència.

Dia Mundial del Son
La World Sleep Society organitza el Dia Mundial del Son anualment el darrer divendres previ a l'equinocci de primavera amb l'objectiu de conscienciar sobre la salut del son. El tema internacional d'aquest any és "El son és essencial per a la salut".

Protocol "Shhh.. Silenci" per al descans nocturn
Al nostre hospital tenim el protocol "Shhh...Silenci" que consta de diferents accions per a fomentar el descans nocturn dels pacients i així aconseguir una bona recuperació.

Es va implantar durant el 2022, com podeu veure en aquest vídeo - a partir del minut 3:50-, i va anar conjuntament amb una campanya interna d'informació i sensibilització entre tot el personal que treballa a l'hospital de nit i junt amb una nova senyalètica a totes les habitacions, els controls interns de cada planta i zones comunes. A banda, també es va instal·lar un sonòmetre per mesurar el soroll durant les hores de menys activitat.

17 de març: Dia Mundial del Son
Infografia 17 de març: Dia Mundial del Son
Shhh... Silenci. Descans nocturn a l'Hospital de Palamós