Les cafeteries de l’Hospital de Palamós, l’Hospital de Figueres i Palamós Gent Gran revaliden l’acreditació AMED de l’Agència de Salut Pública de Catalunya

Els establiments, que compten amb aquesta certificació des de l’any 2011 l'Hospital de Palamós, des de l’any 2012 Palamós Gent Gran i des del 2013 l’Hospital de Figueres; promouen i garanteixen la dieta mediterrània a la seva cuina.

Les cafeteries de l'Hospital de Figueres, l'Hospital de Palamós i Palamós Gent Gran han revalidat la certificació AMED (Alimentació Mediterrània), que lliura l'Agència de Salut Pública de Catalunya, com a centres sanitaris que promouen i garanteixen la dieta mediterrània a la seva cuina.

Els establiments renoven d'aquesta manera l'acreditació que van aconseguir per primer cop el desembre del 2013, l'Hospital de Figueres; al març 2011 l'Hospital de Palamós; i l'agost del 2012 Palamós Gent Gran.

Totes 3 cafeteries són gestionades per Emporhotel (l'agrupació de serveis hotelers d'aquestes entitats).

Les cafeteries serveixen un menú diari de migdia, a les persones treballadores d'aquestes entitats i als usuaris externs. Seguint les indicacions d'AMED, entre els plats que se serveixen i que formen part de la dieta mediterrània, hi ha cereals integrals, carn i peix a la planxa, bufet d'amanides, verdures i llegums variats. Els menús permeten triar entre 4 primers i 3 segons, un dels quals sempre és peix. En les postres, s'ofereix fruita fresca de temporada, lactis i lactis desnatats i postres del dia casolanes. A més, a la carta s'aconsella diàriament un Menú Saludable.

L'objectiu del programa AMED és promoure l'alimentació mediterrània i l'oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari, ja que un 31 % de la població adulta catalana menja fora de casa més d'una vegada a la setmana. Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l'exterior que els identifica com a establiments AMED.

Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment, garantir que un 25 % de l'oferta de primers plats sigui a base de verdures, hortalisses o llegums; oferir algun producte integral a la carta; incloure a l'oferta de segons plats un 50 % de peix o carn magra; entre els làctics, s'ha d'oferir l'opció de baix contingut en greix; utilitzar oli d'oliva per amanir i preparar els plats (preferiblement oli d'oliva verge o verge extra), i fruita fresca com a postres en l'oferta.

Des que l'any 2007 es van acreditar els primers restaurants promotors de l'Alimentació Mediterrània i difusors d'estils de vida saludable a la ciutat de Granollers, AMED s'ha ampliat a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, a més de bars i restaurants.

Certificacio AMED Hospital de Palamós i Palamós Gent Gran
Bufet d'amanides de la cafeteria de l'Hospital de Palamós