Ens sumem a la Setmana sense fum 2023

Des d’avui i fins el 6 de juny realitzem jornades, activitats participatives i taules informatives als nostres centres.

Des d'avui fins al 6 de juny, els centres de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà se sumaran la Setmana sense fum amb un seguit d'activitats i accions de sensibilització a la població de la comarca.

En aquesta ocasió el Comitè Hospital sense fum i els i les referents a l'atenció primària de tabac han preparat diferents accions a l'Hospital i les diferents Àrees Bàsiques.

L'activitat conjunta serà l'arbre dels desitjos, on els diferents usuaris a l'entrada i sortida dels nostres centres podrà enganxar-hi el seu motiu per deixar de fumar i crear un mural col·laboratiu amb totes les aportacions. En acabada la Setmana, se'n crearà una exposició amb tots els desitjos que itinerarà als nostres centres.

ABS Bisbal d'Empordà: jornada activa al Passeig
Amb l'objectiu d'arribar a la població jove, l'ABS ha comptat amb la complicitat dels alumnes de batxillerat artístic del municipi amb qui han elaborat un concurs per a l'elaboració d'un pòster específic. L'obra guanyadora ha estat la presentada per l'estudiant Irene Margherita Campolo.

L'objectiu és clar: animar a la població a aconseguir el repte comú de recórrer fins a 500 vegades el Passeig. Serà avui divendres 26, de 10 a 13h i els i les diferents referents de salut comunitària muntaran una paradeta al principi del Passeig amb una taula informativa sobre el efectes del tabac i els beneficis d'una vida activa fora dels seus efectes i s'obsequiarà als i a les participants amb diferents obsequis.

Per a fer-ho més amè, durant tot el recorregut instal·laran diferents preguntes curioses amb la resposta amagada en un QR.

ABS Palamós: parada al mercat i taules informativa al CAP
A l'ABS de Palamós volen fomentar la sensibilització i la conscienciació a través de la informació i la divulgació. Per això, el dimarts vinent, 30 de maig, coincidint amb el mercat setmanal, seran presents al mercat setmanal en una parada al mercat municipal. Hi seran de 9 a 13.30h.

A banda, de dilluns a dimecres, a l'entrada del CAP hi haurà una taula informativa a l'entrada del CAP amb díptics informatius.

ABS Palafrugell: xerrada informativa per deixar de fumar
El 6 de juny, el CAP de Palafrugell oferirà una xerrada a totes les persones usuàries interessades en deixar de fumar. Anirà a càrrec de l'Elsa Rueda, referent en deshabituació tabàquica de l'ABS i Imma Martí, referent en benestar emocional i salut comunitària de la mateixa ABS.
La jornada serà a les 19h i tindrà una hora de durada. No cal inscripció prèvia.

A banda, el 31 de maig també hi haurà una taula informativa a l'entrada del CAP.

ABS de Torroella de Montgrí: dibuixos de les escoles
A Torroella, s'ha realitzat una activitat amb la comunitat educativa de l'ABS per tal que treballessin el tema del tabac a l'aula. En concret, els alumnes d'entre 4t i 6è de primària, han realitzat dibuixos inspirats amb el lema d'enguany que han fet arribar al CAP i els consultoris de Verges i L'Estartit i que exposaran des d'avui i durant tota la setmana.

Hi han col·laborat l'Escola Portitxol de l'Estartit, l'Escola Puig Rodó d'Ullà, l'Institut Escola Francesc Cambó i Batlle de Verges i El Col·legi Sant Gabriel de Torroella de Montgrí.

A banda, des d'avui fins el 31 de miag, hi haurà una taula informativa amb informació i també l'arbre dels desitjos.

Hospital de Palamós: taula informativa el 31 de maig
El 31 de maig, coincidint amb el Dia Mundial sense tabac, l'Hospital de Palamós tindrà una taula informativa amb informació sobre eines i recursos per deixar de fumar, com poden ser els tallers de deshabituació tabàquica que programen anualment les ABS. A banda, també s'hi instal·larà l'arbre dels desitjos.

Campanya a les xarxes socials
Per tal d'arribar a un públic més ampli i també les persones que no sovintegen els nostres centres, iniciarem una campanya a les xarxes socials on difondrem a mode de pregunta resposta diferents falsos mites del tabac i els seus efectes.

Cada dia, es publicarà una pregunta i un fals mite a través del nostre compte a Instagram @_ssibe

A banda, les televisions de tots els nostres centres emetran durant aquesta setmana i la vinent les respostes a aquests falsos mites.

Setmana Sense Fum i Dia Mundial Sense Tabac 2023
La Setmana Sense Fum és una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC), que coordina el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya i la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum, a nivel hospitalari.

Aquest any celebra la seva 24a edició i pretén sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d'una vida activa i un ambient lliure de fum. Per a aquest any, el lema és "Millor el moviment que no el fum o el vapeig".

El Dia Mundial sense Tabac se celebra anualment cada 31 de maig. És una campanya promoguda per la OMS (Organització Mundial de la Salut) des del 1987 i té l'objectiu de posar en relleu els riscos per a la salut del tabaquisme i promoure polítiques eficaces per a reduir-ne el seu consum. Aquest any, porta per lema "Grow food, no tobbaco", centrant-se en els efectes nocius del tabac sobre l'ecosistema agroalimentari mundial.

Durant tota la setmana, podeu seguir el debat a les xarxes socials amb l'etiqueta #ssfcat23 i #sumasalut

Pòster Irene Margherita Campolo
Consultori Estartit
Setmana sense fum 2023