| Assistencial, Responsabilitat social corporativa

En bicicleta elèctrica a casa de pacients

Adquirim una ebike per als desplaçaments d’atenció domiciliària dels i les professionals de l’ABS de Palafrugell.

Des d'avui, i coincidint amb el Dia Mundial Sense Cotxes, els i les nostres professionals de l'ABS de Palafrugell poden desplaçar-se amb una forma més neta, més saludable i sostenible durant les seves visites: amb bicicleta elèctrica.

L'objectiu de la iniciativa és optimitzar la mobilitat del personal de l'ABS pel poble i els seus voltants; i guanyar temps en desplaçaments i estacionaments durant les visites d'atenció domiciliària a casa dels i de les seves pacients que no poden acudir al CAP o al consultori per ser visitats/des.

Tot i que ja existien altres iniciatives d’atenció domiciliària en bicicleta, suposa una iniciativa pionera a nivell català en bicicleta elèctrica. També suposa contribuir en la millora del nostre entorn i alhora és també una millora per als nostres treballadors i treballadores. Fins ara l'atenció domiciliària s'havia de realitzar amb vehicle propi i privat i des d'avui obrim la possibilitat a deixar d'usar el seu propi vehicle.

La infermera Elsa Rueda, habitualment es desplaça en bicicleta per Palafrugell i serà una de les usuàries de l'ebike: "m'encanta la idea que més gent s'animi a passar-se a la bicicleta. Sovint es pensa que és més lent i que no hi ha temps suficient, però al final t'adones que tot és més àgil: no perds temps buscant aparcament, el desplaçament és més ràpid, i a sobre fas esport!".

Marc Cama, tècnic de medi ambient de SSIBE i un dels promotors de la iniciativa assegura que "com a professionals considerem important desenvolupar projectes que aportin millores no només al medi ambient i a la salut dels ciutadans, sinó també als propis professionals i al conjunt de la comarca".

La bicicleta elèctrica compta amb els diferents elements de seguretat necessaris, com casc, armilla reflectant i llums i disposa d'alforges per a desar-hi material sanitari durant els trajectes. S'ha senyalitzat específicament per mostrar a la ciutadania palafrugellenca el nostre compromís mediambiental.

Proves pilot a Palamós i Palafrugell
El projecte neix arran de l'edició passada de la Setmana Europea de la Mobilitat, quan es va plantejar una prova pilot a l'ABS de Palamós el mes de novembre passat i posteriorment, aquesta primavera, una nova prova a l'ABS de Palafrugell.

En total i durant 14 dies, es van pedalar més de 100 quilòmetres de manera elèctrica amb uns 25 desplaçaments, i es calcula que es van evitar 18kg de CO2 a l'atmosfera. Davant dels bons resultats i la bona acollida entre els diferents professionals, va decidir-se apostar per aquesta forma de mobilitat per a l'atenció domiciliària.

La prova pilot va ser possible gràcies a la col·laboració de l'empresa de venda i lloguer de bicicletes elèctriques Ebikes Area ubicada a Mont-ras que ens va cedir gratuïtament les seves bicicletes de lloguer.

A banda de la prova pilot, el mateix setembre del 2022 també es va fer una sortida en e-bike dins el Projecte Empresa Saludable de la nostra entitat, per donar a conèixer aquest tipus de mobilitat i familiaritzar-se amb l'ús i el funcionament d'aquestes bicicletes.

Adhesió a la Setmana Europea de la Mobilitat
Entre el 16 i el 22 de setembre se celebra, cada any, la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM). El tema escollit per la Comissió Europea per a aquest any és 'Eficiència energètica' i el lema és 'Combina i mou-te!'

L'objectiu de la campanya és sensibilitzar tant els responsables polítics com la ciutadania de les conseqüències negatives que té l'ús irracional del cotxe a la ciutat. En aquest marc, el 22 de setembre se celebra el Dia sense Cotxes, per trobar solucions als problemes associats a l'augment del trànsit a les ciutat.

Elsa Rueda amb la bicicleta elèctrica
Nacho Pascual amb la bicicleta elèctrica