| Prevenció i promoció de la salut

Neix el projecte [Museus = Espais de benestar] per promoure aquests espais com actius de salut i benestar al Baix Empordà

Els 6 museus de la comarca del Baix Empordà realitzaran activitats vinculades amb l’art i les emocions durant el primer cap de setmana de novembre.

Avui, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, els sis museus registrats i les 5 Àrees Bàsiques de Salut del Baix Empordà presenten un projecte que han ideat conjuntament [Museus = Espais de benestar].

La iniciativa neix arran de la voluntat de visibilitzar els museus com espais que contribueixen a la salut i el benestar de la població. La OMS, defineix la salut com un terme ampli que fa referència a un estat complert de benestar físic, mental i social. I en aquests dos darrers aspectes, els museus poden jugar-hi un paper molt actiu no només en l’educació de les persones sinó també en la percepció de la pròpia salut i benestar. 

En l’àmbit de la salut mental, la prevenció i promoció són molt importants. Per aquest motiu l’objectiu del projecte és sensibilitzar sobre la importància de cuidar el nostre benestar emocional impulsant iniciatives que empoderin  a la població en la seva autocura.

És per això que durant el primer cap de setmana de novembre, durant els dies 3, 4 i 5 de novembre, s’organitzaran diferents activitats als museus del Baix Empordà. Totes les activitats són gratuïtes i toquen temes amplis com poden ser recitals i concerts, visites guiades o tallers com dansateràpia, relacionats amb l’art o les emocions. Podeu veure els horaris i localització al programa adjunt.

Els 6 museus participants a la iniciativa són el Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Ullastret, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, el Museu de la Pesca de Palamós, el Museu del Suro de Catalunya Palafrugell, el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols i el Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal d’Empordà.

Totes les activitats són gratuïtes. Els organitzadors animen a la ciutadania a participar de la iniciativa, a la qual es voldria donar continuïtat en propers anys amb noves propostes i més museus adherits.

Les activitats que s’organitzaran són: 

3 de novembre:

  • 18.00h. Xerrades a càrrec de Pau Batlle i Teresa Perez. Museu de la Mediterrània. Torroella de Montgrí

  • 19.00h. Concert de Guitarra de Marcel Torres. Museu de la Mediterrània. Torroella de Montgrí

4 de novembre: 

  • 10.30h. Ruta guiada per conèixer l’antic estany d’Ullastret. MAC Ullastret

  • 11.30h. En cap cap cap el que cap al teu cap. Taller d’autoexpressió artística. Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols

  • 12.00h. La mar de sentits. Un recorregut d’autodescoberta. Museu de la Pesca. Palamós

5 de novembre: 

  • 10.30h. Trajecte de dansa teràpia a través del moviment psicocorporal. Museu del Suro de Catalunya. Palafrugell

  • 12.30h. A foc lent. Recital de violoncel de Lluïsa Paredes. Terracotta Museu. La Bisbal d’Empordà

Dia Mundial de la Salut Mental
Cada 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. 

Els objectius del Dia Mundial són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció. És precisament amb motiu d’aquest darrer punt que s’ha organitzat l’activitat [Museus = Espais de benestar].

Referents en Benestar Emocional i Comunitari
El projecte ha estat ideat conjuntament pels diferents referents en benestar emocional i comunitari (RBEC) i tots els museus del Baix Empordà, amb la col·laboració de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona. 

Els i les RBEC són professionals de l’atenció primària i comunitària, desenvolupant activitats i programes orientats a l’apoderament i la resiliència de les persones, principalment aquelles que es troben en situacions de vulnerabilitat i fragilitat.