| Assistencial, Prevenció i promoció de la salut

Dilluns s’inicia la campanya de vacunació simultània contra la grip i la COVID19

Ja es pot demanar hora per vacunar-se a través de La Meva Salut, al web de programació citasalut.gencat.cat o demanant-ho al CPT

Dilluns vinent, 16 d'octubre, es posarà en marxa la campanya de vacunació simultània contra la grip i la COVID.

La vacunació contra la grip i la COVID és recomanada per a:

  • Persones de 60 anys i més
  • Les persones amb condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l'obesitat)
  • Les dones embarassades i puerperi fins a 6 mesos
  • Les persones amb immunosupressió,
  • Els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials per a la comunitat.
  • Persones residents en residències o centres per a persones amb discapacitat o en institucions tancades de llarga durada
  • Contactes i cuidadors de persones d'alt risc;
  • Policies, bombers, personal de protecció civil, etc. 

Enguany també s'inclou la recomanació de vacunació antigripal per a:

Persones amb alt risc de complicacions:

  • Població infantil de 6 a 59 mesos;
  • Persones de 5 a 18 anys, que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye després de la grip;
  • Persones fumadores;

Altres col·lectius:

  • Persones amb exposició laboral directa a aus domèstiques o porcs, en granges o explotacions avícoles o porcines, i també a aus salvatges o altra fauna silvestre;  
  • Docents.

 Com puc vacunar-me?
La vacunació es podrà realitzar al CAP de referència per diferents vies

Demanant cita prèvia:

  • Via App de La Meva Salut, preferentment, a l'apartat de 'Cites', clicant a 'Cites i consultes d'atenció primària' i triant l'opció 'Vacunació'.
  • Via web a https://citasalut.gencat.cat/  
  • Per telèfon al Centre de Programació Telefònica (CPT):  972 60 92 22. De dilluns a divendres, de 8 a 20 hores.
  • Presencialment, directament al CAP.

Sense cita prèvia
A més a més, també et podràs vacunar sense cita prèvia, quan vinguis de visita al teu CAP, sempre i quan hi hagi disponibilitat de vacunes en aquell dia. En el cas dels infants, cal demanar sempre cita prèvia.

La importància de protegir-se
L'objectiu de la campanya és protegir i immunitzar al màxim la ciutadania davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació especialment a la tardor i l'hivern, per evitar l'increment de patologies immunoprevenibles.

Per aquest motiu, cada any a la tardor es posa l'èmfasi a augmentar les cobertures de vacunació contra la grip i, en els darrers anys, també contra la COVID-19, especialment en les persones que tenen més risc de patir complicacions de salut o de transmetre la malaltia a persones de risc.

Alineada amb els objectius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS),  es planteja assolir o superar cobertures de vacunació del 75% en persones de 60 anys o més i en el personal sanitari i sociosanitari, i superar el 60% de cobertura en dones embarassades i en persones amb condicions de risc.

Malgrat que el període prioritari de vacunació és durant la tardor i fins a finals de desembre, com altres anys, les vacunes contra la grip i la COVID-19 estaran disponibles fins que finalitzi la temporada estacional (finals de març de 2024).

Vacunació contra la grip per a tots els infants d'entre 6 i 59 mesos
Aquest any s'inicia la vacunació antigripal a la població infantil sana de 6 mesos a 59 mesos amb una única dosi injectable. Aquest grup d'edat no només és un dels que més pateix la infecció, sinó que també pot presentar complicacions greus i la vacuna permetrà protegir precoçment les criatures de contraure la malaltia. L'OMS i el Centre Europeu per a la prevenció i el control de les malalties (ECDC) recomanen aquesta vacunació anual a la població infantil i dotze països europeus ja l'han introduït.

La vacuna de la grip que rebran aquests infants a Catalunya també és tetravalent com la dels adults i amb la mateixa composició, però adaptada amb indicacions per a l'edat. Per a aquest grup d'edat cal demanar sempre cita prèvia

Tot i que, habitualment, en menors, la mortalitat per grip és mínima, aquesta malaltia produeix un nombre important de visites a centes de salut, hospitalitzacions i ingressos per complicacions, especialment en els infants de menor edat. S'estima que, a l'Estat espanyol, i en menors de 5 anys es produeixen cada any 50.000 casos de grip confirmada a l'Atenció Primària, 4.000 hospitalitzacions, 800 casos greus, 250 ingressos a la UCI i 8 defuncions intrahospitalàries.

Campanya de vacunació de tardor contra la grip i la COVID19
Campanya de vacunació de tardor contra la grip i la COVID19
Campanya de vacunació de tardor contra la grip i la COVID19