| Assistencial

4 setmanes intensives de rehabilitació per recuperar-se d’un ictus

Palamós Gent Gran aplica una nova ruta assistencial per a pacients amb dany cerebral adquirit.

A finals d'agost, l'Antonio Martínez es reincorporava a treballar passades les vacances d'estiu. Al cap d'un parell d'hores, va notar com un mareig que li impedia mantenir-se dempeus. Va tornar a casa i va trucar la seva parella per explicar-li, però les paraules se li travaven a la boca. Són dos dels símptomes de l'ictus, que en aquell moment estava patint.

Una ambulància el va portar a l'Hospital de Palamós on es va activar el codi ictus i va ser derivat a l'Hospital Trueta de Girona. Allà va ser operat i va quedar-hi ingressat 4 dies.

En rebre l'alta, l'Antonio va ingressar a Palamós Gent Gran: "Llegué a Palamós en silla de ruedas, hablando mal y viendo peor". Allà, ha estat un dels primers pacients rebre una rehabilitació intensiva per a pacients amb ictus i altres tipus dany cerebral adquirit.

El centre aplica des de d'abril una nova manera de treballar amb aquesta tipologia de pacients per tal d'afavorir-ne la màxima recuperació i el més precoç possible, vital per evitar més danys. Per això, a les 24h de l'ingrés es fa una valoració multidisciplinar per part d'un equip de professionals de diferents àmbits, des de medicina o rehabilitació fins a neuropsicologia, que participen al procés i es proposa un pla individualitzat de rehabilitació per a cada pacient.

Alguns d'aquests pacients compliran els requisits suficients per entrar en un programa de rehabilitació intensiva que dura aproximadament unes 4 setmanes i on es treballen més 3 hores diàries. A banda, tenen una pauta d'exercicis per fer a l'habitació i alguns tallers dirigits amb una auxiliar d'infermeria.

La rehabilitació comença des de primera hora del matí a la mateixa habitació del pacient, on l'auxiliar d'infermeria ja treballa per ajudar-los a ser cada cop més autònoms. La implicació de les famílies o les persones cuidadores és clau per a la recuperació progressiva de la funcionalitat en aspectes de la vida diària com és aixecar-se, anar al bany o la higiene personal, entre altres.

"Dormía en la 3a planta, y al principio iba en silla de ruedas a las sesiones de rehabilitación. A la 3a semana ya iba a pie, al principio acompañado y ya en la última semana, paseaba por el jardín", explica l'Antonio.         

Com l'Antonio, més d'una desena de pacients ja han passat i rebut l'alta d'aquesta rehabilitació intensiva. Després de l'alta, molts continuaran la rehabilitació de manera ambulatòria, diferents dies a la setmana. En el cas de l'Antonio, continua venint 4 hores setmanals, ja al servei de rehabilitació de l'Hospital de Palamós.

Cal destacar la multidisciplinarietat de l'equip que participen al llarg de les 4 setmanes de rehabilitació. En formen part, metges rehabilitadors, infermeres, auxiliars d'infermeria, auxiliars sanitaris, logopedes, fisioterapeutes, treball social, neuropsicòlegs, farmacèutics.

"Ha estat possible gràcies a un equip multidisciplinar, sòlid i coordinat", assegura Bea Álvarez, Cap de servei d'atenció intermèdia. A banda de l'avaluació inicial, hi ha un seguiment i reunions setmanals internes per tal de valorar cada pacient i modificar, si cal el seu pla individualitzat.

Què és el dany cerebral adquirit?

El dany cerebral adquirit (DCA) és una lesió que es produeix en una part del cervell prèviament sana o íntegra. La localització i extensió de la lesió provoca una pèrdua de les capacitats físiques, cognitives i psíquiques que afecten a la persona.

La causa més freqüent del dany cerebral adquirit és l'ictus, sobretot en persones d'edat avançada. També pot estar causat per d'altres causes com poden ser el traumatisme cranioencefàlic, hipòxia cerebral, tumor cerebral, infecció, convulsions, hidrocefàlia o vasculitis amb afectació vascular cerebral, entre altres.

Dia Mundial de l'ictus

El 29 d'octubre se celebra cada any el Dia Mundial de l'Ictus. La iniciativa, impulsada per l'Organització Mundial de l'Ictus, pretén sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d'aquesta malaltia, que pot produir diferents graus de discapacitat amb necessitat de rehabilitació.

L'ictus és l'alteració de la circulació de la sang al cervell. Aquesta alteració consisteix en el taponament o el trencament d'una artèria, que fa que no arribi sang a una part del cervell i que, per tant, les cèl·lules cerebrals morin. La recuperació després de la malaltia depèn de la rapidesa amb què es rep assistència mèdica i la millor manera de demanar ajuda és trucar al 112 des del primer moment en què existeix la sospita d'ictus.

L'ictus és una de les principals causes de mort i discapacitat arreu del món. A Espanya són la principal causa de mort i de discapacitat en dones, sobrepassant fins i tot el càncer de mama.  A Catalunya cada any afecta més de 13.000 persones i provoca prop de 4.000 defuncions.

Afortunadament, el 90% dels casos d'ictus es podrien evitar amb el control d'alguns factors relacionats amb l'estil de vida, com ara el tabaquisme, l'alimentació i l'activitat física. 

Antonio, fent rehabilitació intensiva post ictus
Equip multidisciplinar de rehabilitació intenstiva post ictus
Antonio, fent rehabilitació intensiva post ictus