La infermera inclusiva, un pas més cap a la qualitat de vida de les persones amb discapacitat

La Fina Aguilar assisteix a l’alumnat de l’Escola Els Àngels de Palamós des del mes de febrer

El mes de febrer, la infermera pediàtrica Fina Aguilar va deixar les seves consultes diàries al CAP de Palamós per embrancar-se en un nou repte professional: ser la infermera escolar de l'Escola d'Educació Especial Els Àngels.

Fundada fa més de 40 anys per diferents famílies amb nens i nenes amb alguna discapacitat que no podien seguir una escolarització ordinària, actualment a l'Escola Els Àngels hi ha prop d'un centenar d'alumnes de tota la comarca d'entre 3 i 21 anys. Prop de 25 tenen necessitats sanitàries i 10 d'ells i elles exigeixen cures o atenció diària, que fins l'arribada de la Fina havien d'assumir l'equip docent del centre.

"Aquestes necessitats les suplíem entre tots, però conscients del risc que suposava per als nostres nois i noies, ja que no disposàvem dels coneixements necessaris en cas de complicacions" afirma la directora del centre, Carolina Sánchez.

La Fina assegura que "sempre havia estat la professional referent del centre, ja que hi vacuno l'alumnat des de fa més de 20 anys, però no era la meva funció principal". Conjuntament amb el centre, van elaborar un informe exhaustiu amb un anàlisi detallat de les necessitats sanitàries dels alumnes que es va enviar al Departament d'Educació i que ha possibilitat la figura de la infermera inclusiva dins el propi centre.

S'encarrega del pla de medicació diària d'alumnes que així ho tenen pautat, realitza les cures a infants que ho necessiten i realitza un seguiment de tots ells i elles. Alhora, actua com a nexe entre l'escola i l'atenció sanitària, derivant a especialistes en cas de necessitat; i com a nexe entre l'escola i les famílies, explicant de nou a familiars i persones cuidadores com seguir el pla de medicació o col·locar aparellatge especials que els seus fills o filles requereixen.

Alhora, també realitza una important tasca de salut comunitària sobretot als alumnes adolescents, amb una consulta oberta setmanal individualitzada i confidencial per atendre dubtes i consultes relacionades amb temes com els canvis físics, la menstruació o la sexualitat. També realitza diferents píndoles formatives tant a l'equip docent com als propis alumnes, sobre temes com alimentació i disfàgia, cures o crisis epilèptiques.

Hi dedica 3 hores diàries dins l'horari escolar del centre, fet que li permet mantenir part l'assistència a part dels nens i nenes del CAP de Palamós. Alhora, ho compagina amb la seva tasca com a coordinadora d'infermeria pediàtrica d'atenció primària del SSIBE i altres tasques de gestió.

La figura de la infermera inclusiva no és nova, però és poc comuna en aquests centres d'educació especial. A la Regió Sanitària de Girona hi ha dos altres centres més que disposen d'aquest figura, com és el cas de l'Escola de Palau a Girona i la de Mare de Déu del Mont, de Vilafant.

Dia Internacional de les persones amb discapacitat
Implementada al 1981 per les Nacions Unides, el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat se celebra anualment anualment cada 3 de desembre.

La jornada té per objectius sensibilitzar l'opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que generaria la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural

Fina Aguilar amb l'equip directiu de l'Escola Els Àngels
Fina Aguilar atenent un alumne de l'Escola Els Àngels