| Assistencial, Prevenció i promoció de la salut

Les activitats impulsades pels nous rols a l’atenció primària han beneficiat 2.500 persones al Baix Empordà

Des del seu desplegament han realitzat 660 activitats grupals i comunitàries orientades a la millora de la salut i la prevenció.

Ja fa dos anys des que es va iniciar el desplegament progressiu dels nous perfils professionals a l'atenció primària. Al Baix Empordà, durant el període 2022-2023 s'han impulsat 660 activitats grupals i comunitàries, que han beneficiat a 2.468 persones.

Aquestes dades inclouen l'activitat realitzada pels referents de benestar emocional i salut comunitària -els primers en incorporar-se als equips d'atenció primària (EAP) a finals 2021-, els nutricionistes-dietistes, els fisioterapeutes i els higienistes dentals -dels quals no es disposen dades disgregades sobre l'activitat realitzada-.

La incorporació dels nous perfils s'emmarca en el Pla d'Enfortiment i Transformació de l'Atenció Primària i Comunitària (PEITAPIC) del Departament de Salut. Els nous rols s'orienten a millorar la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia des d'una vesant comunitària i treballen en coordinació entre ells i amb altres agents socials i de la comunitat.

A les nostres ABS s'han incorporat un total de 13 professionals. Es tracta de 4 referents de benestar emocional i salut comunitària, 2 nutricionistes-dietistes, 5 fisioterapeutes i 2 higienistes bucodentals. Pel que fa a la tipologia de les activitats realitzades, la majoria estan relacionades amb la salut mental i el benestar emocional, salut i escola, alimentació saludable, salut maternoinfantil i suport a malalties cròniques.