| Assistencial, Prevenció i promoció de la salut

Palamós, Palafrugell i La Bisbal es sumen a la campanya contra el suïcidi

Ha crescut un 40% en els darrers 5 anys a la Regió Sanitària de Girona

Els municipis de Palamós, Palafrugell i La Bisbal d'Empordà s'han sumat a la campanya de sensibilització i conscienciació contra el suïcidi engegada pel Departament de Salut. En concret, els 3 municipis baixempordanesos han instal·lat vinils a espais molt freqüentats del municipi amb el lema de la campanya "No et deixis caure en el pou del suïcidi".

Amb aquesta instal·lació es vol posar èmfasi en la detecció de senyals d'alerta i en la prevenció per part de l'entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també els canals per demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061/Salut Respon.

La campanya "No el deixis caure en el pou del suïcidi" vol conscienciar als familiars i a l'entorn, especialment d'homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida, detectant el problema abans que es produeixi i prevenint pèrdues evitables.

A Palamós els vinils s'han ubicat a la plaça de Mossèn Gumersind Vilagran, a Sant Joan, i  al parc municipal de l'Arbreda; a Palafrugell a l'inici del carrer Estret; i a La Bisbal, a la plaça Joan Ferrerós, a tocar del Teatre Mundial. Els vinils estaran presents a Palamós, Palafrugell i La Bisbal fins a final de març.

Dades del Codi Risc Suïcidi
La Regió Sanitària Girona va activar el Codi Risc Suïcidi (CRS) en 257 casos durant el 2023, un 40% més que les activacions registrades el 2019, quan en van ser 184. D'aquests casos, el 77% van acceptar realitzar almenys una visita de seguiment al centre de salut mental de referència. Les activacions durant el 2023 del Codi Risc Suïcidi representen una taxa de 3,3 casos per cada 10.000 habitants.

A Catalunya, els episodis d'ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte del 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi.

Aquestes xifres representen la tendència creixent d'atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023.

Més de 21.000 consultes al 061 en relació amb el suïcidi
Al juny del 2022 el Departament de Salut va posar en marxa la Taula de Prevenció del Suïcidi a través del telèfon 061/Salut Respon, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Des d'aleshores i fins al desembre de 2023, ha rebut un total de 21.392 consultes. La franja d'edat que més ha utilitzat aquest servei són persones d'entre 41 i 65 anys, seguides de les de 26 a 40 anys, i les de 18 a 25 anys.

Els professionals especialistes de psiquiatria, psicologia i infermeria d'aquesta Taula han activat el recurs de l'ambulància i d'altres cossos d'emergències quan ha estat necessari per risc imminent de suïcidi i, en altres casos, s'ha facilitat la continuïtat assistencial amb la vinculació a la xarxa de salut.

Consulta la nota de premsa de la Regió Sanitària de Girona.

Campanya contra el suïcidi a Palamós