| Medi ambient

Cada gota compta!

Compartim consums d’aigua i les accions que realitzem per intentar reduir-los.

Amb l’activació del Pla de sequera a Catalunya, volem compartir el consum d’aigua i explicar les mesures dutes a terme per tal de reduir-los.

Transparentant les nostres dades, volem fer visible l’impacte hídric al municipi i la comarca i mostrar també la nostra responsabilitat per tal de buscar solucions més eficients i mesures que generin menys impacte al nostre medi ambient.

Quant consumim a l’any?
On més aigua consumim és a l’Hospital de Palamós. En total són uns 27.000m3 d’aigua, és a dir més de 27 milions de litres. De mitjana diària, doncs, l’hospital consumeix més de 75.000 litres.

Per fer un símil, serien uns 5,5 milions de garrafes de 5 litres d’aigua, que si les col·loquéssim una rere l’altre, podríem arribar a traçar una línia de 1.100 quilòmetres, un traçat aproximat entre Palamós i Santiago de Compostela, per fer-nos-en una idea.

Econòmicament, si aquests 27 milions de litres els paguéssim a preu d’aigua embotellada, serien uns 5 milions d’€, mentre que el cost real de l’aigua de xarxa suposa 35.500 € cada any per a la nostra entitat.

Pel que fa a la resta de consums de la resta centres, sumen uns 11.000 m3, és a dir un 40% del consum total de l’Hospital.

Accions engegades
Són moltes les accions engegades en els darrers mesos per tal de minimitzar i reduir el nostre consum d’aigua. Són mesures centrades en el càlcul, el manteniment i l’estalvi i la conscienciació.

Totes aquestes mesures no només busquen afrontar la crisi actual, sinó també establir les bases per a un futur més sostenible.

Us les detallem:

MANTENIMENT I ESTALVI

  • 30% de reducció de la pressió d’aigua. Des del mes de febrer s’ha reduït progressivament la pressió de l’aigua en 0,1 Bars cada setmana, fins a trobar un valor adequat.
  • Reducció en el tractament de descalcificació de l’aigua. S’ha reduït el consum d’aigua amb el tractament de descalcificació, sense afectar els serveis de cuina i diàlisi.
  • Tractament d’aigua de diàlisi. S’avança el manteniment preventiu amb la substitució de les membranes d’osmosi de la primera etapa de la planta de diàlisi.
  • Reutilització de l’aigua del rebuig de la planta de diàlisi. Per a ser usada en tractaments de diàlisi, l’aigua d’entrada de la xarxa de la vila necessita dos etapes de filtratge. Hem aconseguit muntar un circuit per reaprofitar l’aigua de rebuig de la primera etapa de filtratge per a la xarxa de l’hospital –prèvia cloració-; i també aprofitar el rebuig de la segona etapa de filtratge –aigua osmotitzada- per a les rentadores d’esterilització.
  • Aixetes amb sensor infraroig i tecnologia d’estalvi d’aigua. S’ha iniciat la substitució de les aixetes amb polsador per aixetes amb sensor i detector de presència, que escurcen el raig i, per tant, el consum. S’està elaborant un pla de substitució i s’iniciarà amb les aixetes que tenen més ús i consum. En el cas que detecteu una aixeta que s’utilitza amb molta freqüència podeu avisar al tècnic de Medi Ambient a mediambient(ELIMINAR)@ssibe.cat

CONSCIENCIACIÓ

  • Senyalització de bones pràctiques als lavabos. Durant aquest mes d’abril es senyalitzaran tots els lavabos de l’hospital i l’edifici Fleming per recordar bones pràctiques amb el consum d’aigua: mitja descàrrega, no utilitzar-lo per llençar-hi brossa, tancar l’aixeta i avisar de fuites.
  • Gràcies a la sensibilització periòdica, comptem amb personal conscienciat en la detecció de fuites. El personal de neteja d’Emporhotel ens ajuda a detectar pèrdues d’aigua en diferents punts i avisen a Manteniment.
  • Implica’t! Si detectes tu també alguna aixeta o cisterna que perd aigua, avisa a manteniment. Si tens alguna proposta per estalviar aigua, contacta amb Medi Ambient a mediambient(ELIMINAR)@ssibe.cat i ho estudiarem.

CÀLCUL:

  • Càlcul dels consums dels lavabos de la planta 0, al costat de cafeteria. S’ha realitzat un estudi per tal d’estudiar-ne els efectes i l’impacte de la senyalització per a les bones pràctiques.
  • Estudi del consum de les fonts d’aigua d’osmosi, per tal de saber quanta aigua es llença durant el procés d’osmosi. S’observa que per cada litre d’aigua de boca s’aboquen fins a 2,25 litres a la xarxa.
  • Comptador en el rentat de cunyes de les habitacions d’hospitalització per calcular el consum d’aigua.
  • S’han instal·lat nous comptadors per al monitoratge, connectats al sistema Scada.

La cura del medi ambient a casa nostra
A SSIBE disposem d’un sistema de gestió ambiental des de fa més de 15 anys que amb els anys ens ha permès certificar tots els nostres centres amb la norma ISO 14.0001 i el Reglament EMAS.

Aquest sistema i les dues normes apliquen un sistema de millora contínua que impulsa a repensar i aplicar noves mesures més eficients. També a auditar els nostres consums, i totes les accions engegades pel que fa a medi ambient i publicar-ho anualment en forma de Declaració Ambiental. Podeu consultar-les en aquest enllaç.

Enllaços relacionats

Cada gota compta
Infografia