| Assistencial

Tramitem més de 250 baixes per ingrés hospitalari durant el 2023

A partir de juliol tramitarem també les baixes de cirurgia major ambulatòria i parts

Des de l'any passat les baixes per ingrés hospitalari programat o urgent es poden gestionar des de la mateixa planta d'hospital, sense la necessitat de desplaçar-se al seu CAP de referència i evitant així desplaçaments innecessaris.

Durant el 2023 l'Hospital de Palamós va tramitar un total de 260 baixes des de les mateixes plantes d'hospitalització que suposen prop del 8% de tots els ingressos.

S'espera que aquest nombre augmenti aquest any, ja que a partir de juliol s'amplien els motius de baixa que es podran gestionar des del mateix hospital en els casos de cirurgia major ambulatòria i els parts.

La gestió de les baixes laborals des dels centres hospitalaris s'inscriu en les actuacions de desburocratització de l'atenció primària, per reduir circuits ineficients del personal sanitari que els permeti dedicar més temps a atendre els usuaris

Cirurgia major ambulatòria (CMA)
En el cas de la CMA -una intervenció quirúrgica major què no requereix l'ingrés a l'hospital- es calcula que la pràctica totalitat dels pacients en situació laboral activa, més del 97%, podria demanar un baixa laboral segons el diagnòstic associat.

D'aquest percentatge, un 10% requerirà una baixa inferior a 5 dies, per la qual cosa el centre hospitalari li farà la baixa i l'alta en el mateix acte administratiu.

Pel que fa a la resta de pacients, el centre hospitalari només els farà la baixa i el posterior seguiment es continuarà realitzant des de l'atenció primària i comunitària.

Baixes en els parts
Quant als parts, el nou tràmit que s'activarà des dels hospitals és l'alta per a les dones que en el moment del part tenien una baixa laboral activa. Atès que es calcula que el 41% de les dones que ingressen a l'hospital per tenir el seu nadó estan en aquesta situació, aquesta nova gestió pot evitar prop de 300 desplaçaments anuals al CAP per gestionar l'alta mèdica.

Marta Adroher, Isabel Mehias i Suni Soto
Marta Adroher, Isabel Mehias i Suni Soto