Coneixes la Carta dels drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària?

Avui, 18 d’abril, és el Dia Europeu dels Drets dels Pacients

Avui dimecres, 18 d’abril, se celebra el Dia Europeu dels Drets dels Pacients. A Catalunya, els drets i els deures dels ciutadans estan reconeguts per mitjà de la Carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l’atenció sanitària, aprovada el 2001 i actualitzada el 2015.

La nova carta situa les persones com element central de la salut i 5 principis orientadors com són la llibertat i autonomia; la igualtat i la dignitat de les persones; l’accés a la informació i el compromís cívic.

Recull un total de 62 drets i 28 deures estructurats en 10 àmbits, que es poden consultar en aquest enllaç.

L’atenció a les persones és el primer eix del nostre actual Pla estratègic actual, amb línies de treball específiques com és el foment de la participació ciutadana, el desplegament de l’estratègia d’humanització de la nostra assistència o la transparència i millora dels resultats de satisfacció.

A banda, comptem amb unitats i comissions internes que vetllen per garantir els drets de pacients i oferir la millor atenció possible. És el cas de la Unitat d’Atenció al Ciutadà, el comitè d’Ètica Assistencial o el Nucli de seguretat de pacients o la Comissió d’Humanització. També comptem amb eines com les enquestes de satisfacció i els consells de participació ciutadana, que ens ajuden a conèixer de primera mà la seva opinió i aportar-nos informació molt útil per treballar accions per millorar la qualitat dels nostres serveis.

Consell de participació ciutadana de Torroella de Montgrí. Novembre 2023