| Voluntariat

Les Tirita Clown entren a Palamós Gent Gran

La tipologia de residents del centre els permet fer una actuació més personalitzada, atenent a les seves necessitats

Ja fa 8 anys que les Tirita Clown venen cada setmana a l’Hospital de Palamós i ens ajuden a acompanyar pacients i persones usuàries durant la seva estada, ja sigui a les plantes d’hospitalització, a urgències o bé hospital de dia mèdic.

Des d’aquest mes d’abril, les tenim també acompanyant als i a les nostres residents de Palamós Gent Gran, que suposa un pas més en la seva implicació amb la nostra entitat, amb la humanització dels entorns sanitaris i del seu projecte de millorar el benestar i la salut dels i les pacients.

Les diferències a Palamós Gent Gran respecte a l’Hospital de Palamós són significatives. Els i les residents viuen al centre i per tant el personal sanitari en coneix molt més la seva situació personal, les vivències viscudes i per tant també les necessitats. Això permet a Tirita Clown “realitzar una actuació molt personalitzada, atenent les característiques de cadascú”, comenta la Patrícia, una de les components de la companyia.

Per a entrar al centre, les dues pallasses han canviat de personatges i també de vestuari respecte les seves intervencions a l’hospital. “Hem canviat de registre i personatges, perquè la tipologia de persona i l’àmbit és diferent. Som dues dones adultes, entusiastes i ben vestides que demanem la col·laboració dels residents, els demanem ajuda i és una manera més de mantenir-los actius i fer-los participar”, comenta l’Elena, l’altra integrant de la companyia.

8 anys ajudant a petits i grans
Les Tirita Clown van iniciar la seva col·laboració amb l'Hospital de Palamós al setembre de 2015. En un principi, estaven centrades en el pacient més jove, fent només acompanyament a nens i nenes, però amb els anys i la seva bona traça han ampliat el seu públic a adults de l’Hospital i també al personal sanitari.

L’entrada a Palamós Gent Gran suposa un pas més en la integració de la seva actuació als nostres centres. Tirita Clown visita cada dimarts de 7 a 11h a l’Hospital de Palamós i els dijous de 10 a 13h, a Palamós Gent Gran.

Què són els pallassos d’hospital?
Els pallassos d’hospital són pallassos de professió que visiten pacients i familiars als centres sanitaris i que aconsegueixen fer-los sentir millor i augmentar la qualitat de vida de la seva estada a l’hospital a través del riure i l’humor. Tot i que el primer pallasso d’hospital és considerat l’americà Patch Adams, es pot establir que aquesta professió va néixer el 1986, quan Michael Christensen va ser contractat pel Morgan Stanley New York Presbyterian Hospital per fer una actuació puntual, però a poc a poc la idea va ser creixent fins ara, que, per exemple, només a Brasil hi ha 350 organitzacions de pallassos d'hospital.

Els pallassos hospitalaris contribueixen a millorar el benestar i la salut dels pacients i les seves famílies; introduir i fomentar la cultura i el lleure en l'àmbit hospitalari; col·laborar amb el personal sanitari durant les cures hospitalàries; reduir estrès i l'ansietat de l'hospitalització; pal·liar el dolor i augmentar la col·laboració, mitigar l'efecte negatiu de la llarga hospitalització; reduir l'estrès que comporta la intervenció quirúrgica; o crear un ambient de relaxació i alegria, entre altres.

Les Tirita Clown a Palamós Gent Gran
Les Tirita Clown a l'Hospital de Palamós