Assistencial

El Programa de cribratge de còlon i recte detecta un centenar de casos de càncer al Baix Empordà en una dècada

En 10 anys s’han realitzat més de 3.200 colonoscòpies per detectar lesions premalignes o càncers.

Ja fa una dècada que des de l'Hospital de Palamós participem al Programa de Detecció Precoç del càncer de còlon i recte, que és la principal eina per a la prevenció i diagnòstic precoç d'aquest tipus de malalties.

En aquests 10 anys, al Baix Empordà, d'un total de 2.637 colonoscòpies realitzades a l'Hospital de Palamós s'han detectat i extirpat 1.128 lesions d'alt i baix risc que podrien haver evolucionat  en un càncer colorectal. Això ha fet que s'hagi evitat un nombre semblant de casos d'aquesta patologia a la nostra comarca. A banda, gràcies a aquest programa també s'han diagnosticat i tractat precoçment un total de 99 càncers.

Cal destacar també la bona participació al programa de cribratge, situada per sobre del 34,5%. En 10 anys s'ha convidat a participar a més de 176.000 persones del Baix Empordà, i més de 61.000 persones han realitzat la prova d'anàlisi de la femta a través de les diferents oficines de farmàcia. De totes aquestes proves, 3.257 han mostrat restes ocultes de sang a la femta i se les ha convidat a realitzar-se una colonoscòpia per detectar i tractar lesions premalignes o càncers.

Campanya informativa "Prevenir és cuidar-se"

Des de l'IAS s'ha dut a terme una campanya informativa sobre el programa, el lema "Prevenir és cuidar-se: uneix-te al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Girona".

Al web de la campanya informativa del programa https://www.salutcolonirecte.cat , tothom pot consultar en quin període està actiu el programa a la seva ABS mitjançant un cercador de municipis, i així saber quan està previst rebre la carta.

En el cas del Baix Empordà, aquest 2024 les ABS actives són les de Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.

Com funciona el programa de cribratge?

El càncer de còlon i recte és la neoplàsia maligna més freqüent a l'àrea sanitària de Girona en homes i dones. Per això, tota la població entre 50 i 69 anys rep una carta cada dos anys per participar al Programa de detecció precoç de càncer de colon i recte (PDPCCR) del Departament de Salut i amb la col·laboració del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi de sang oculta en femta que permet detectar la presència de restes de sang no visibles que podrien indicar la presència d'alguna lesió. Si la mostra es troba dins la normalitat, s'envia una carta informant del resultat, que també es pot consultar a La Meva Salut.

Si es troben indicis de sang, l'hospital es posa en contacte per informar i programar una visita per a una colonoscòpia.

Enllaços relacionats

Càncer de còlon
Càncer de còlon