| Assistencial

La donació de sang de cordó i de placenta, una oportunitat per salvar vides

En 14 anys, les donacions recollides a l’Hospital de Palamós han permès realitzar 31 transplantaments de cèl·lules mare arreu del món.

Des del 2008, la Unitat d’Infància i Dona de l’Hospital de Palamós que ofereix la possibilitat a totes les gestants de donar sang de cordó umbilical. És una oportunitat de amb la nova vida del nadó, ajudar a salvar vides d’altres persones en necessitat.

En els darrers 14 anys, s’han realitzat centenars de donacions que un cop analitzats que compleixen tots els requisits necessaris -s’han convertit en 315 unitats de sang de cordó disponibles per a ser trasplantats. El primer transplantament es va realitzar el 2010 i des de llavors, en 14 anys, s’han realitzat un total de 31 transplantaments de cèl·lules mare a persones repartides per tot el món: des d’Austràlia fins a Colòmbia.

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya lidera CONCORDIA, que és un programa cooperatiu interterritorial estatal per a la donació de sang de cordó umbilical on hi compten més de 40 maternitats. Cada maternitat disposa de personal qualificat per fer l’extracció i certificar que la sang de cordó es preserva en condicions òptimes pel seu enviament al banc. De fet, la Unitat d’Infància i Dona de SSIBE és la única de tota la Regió Sanitària de Girona acreditada i on es pot realitzar la donació conjunta de sang de cordó com de placenta.

Dona sang de cordó, dona vida
Al contrari del que es pot arribar a pensar, la recollida de sang de cordó umbilical després del naixement i de la secció del cordó, no suposa cap risc ni per a la mare ni per al nadó.

De fet, la OMS estipula que el pinçament tardà del cordó s’ha de realitzar al minut de vida. Aquest termini permet, per una banda, al nadó beneficiar-se de la transfusió extra de sang i per l’altra fer compatible la donació. Tampoc suposa una reducció del temps de contacte de pell amb pell entre tots dos.

El trasplantament de cèl·lules mare de sang de cordó pot contribuir a la curació de nens, i també d'adults, que pateixen greus malalties de la sang que comprometen la seva vida, com pot ser la leucèmia o algunes immunodeficiències, a més d’oferir noves esperances per a la medicina regenerativa.

Ser donant és molt senzill i només cal adreçar-te al teu equip de professionals de referència durant alguna de les visites de seguiment d’embaràs. També cal indicar-ho com a preferència i opció desitjada en el document al teu Pla de Naixement que et lliurarem durant les primeres visites i que també pots consultar al nostre web.

La donació de placenta
La placenta és un òrgan que es desenvolupa durant l’embaràs amb la funció d’oxigenar i donar nutrients al fetus. La seva capa més interna és la membrana amniòtica (coneguda com a borsa de les aigües), que té propietats antimicrobianes, antiinflamatòries i regeneratives.

Amb la donació de placenta, es pot ajudar a persones que tenen problemes de visió o que pateixen ferides incurables amb fàrmacs convencionals. S’usa per a la reconstrucció de lesions d’ull, cura de cremades o ferides de difícil cicatrització, reconstrucció en cirurgia maxilofacial i altres cirurgies.

No és meravellós que amb el naixement del teu fill puguis salvar la vida d’un altre amb una infermetat que l’hi podria suposar la mort sense aquets transplantament?

Donació de sang de cordó i placenta
Donació de sang de cordó i placenta
Donació de sang de cordó i placenta