| Prevenció i promoció de la salut

Ens sumem al Dia Mundial Contra el Tabac 2024

Avui, conclou la Setmana Sense Fum amb participació i activitats a tots els nostres centres al llarg de la setmana

Avui se celebra el Dia Mundial Contra el Tabac, que alhora és el tancament de la Setmana Sense Fum. Per això, els diferents centres de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà hem realitzat en els darrers dies tot un seguit d’activitats i accions de sensibilització a la població de la comarca.

La 25a edició de la setmana porta per lema “Zero Emissions també als teus pulmons” per això des de la Comissió d’Hospital Sense Fum s’ha preparat una acció conjunta per a tots els centres: les 4 ABS, Palamós Gent Gran i l’Hospital de Palamós.

A les taules informatives i accions i activitats, hem repartit un sobret amb llavors de petúnia per tal de plantar-se contra el tabac. D’aquesta manera, veuran com el procés de deshabituació tabàquica també obté els seus fruits: uns pulmons més nets i una planta més per contribuir a la salut mediambiental del nostre entorn.

Programes específics a les ràdios locals
El programa CAPacitats de Ràdio Palafrugell ha centrat el seu darrer podcast sobre el tabaquisme, on les diferents professionals referents han explicat els beneficis de deixar de fumar. També s’ha realitzat un programa específic amb les professionals de Torroella a Ràdio Montgrí.

Jornada activa al Passeig de la Bisbal
Amb l’objectiu d’arribar a la població jove, l’ABS de la Bisbal ha comptat amb la complicitat dels alumnes de batxillerat artístic del municipi amb qui han elaborat un concurs per animar a la població a aconseguir el repte comú de recórrer fins a 500 vegades el Passeig. La proposta guanyadora ha estat la de Helena Prujà i Arnau Casellas.

Serà avui divendres 31, de 9 a 12h i els i les diferents referents de salut comunitària muntaran una paradeta al principi del Passeig amb una taula informativa sobre el efectes del tabac i els beneficis d’una vida activa fora dels seus efectes.

Per a fer-ho més amè, durant tot el recorregut instal·laran diferents preguntes curioses amb la resposta amagada en un QR.

Taules informatives i parades als mercats setmanals
Tots els nostres CAP han tingut taules informatives a l’entrada dels centres durant tota la setmana oferint informació sobre la deshabituació tabàquica.

En algunes ABS, a més, han estat presents als mercats setmanals. Així, dilluns hem estat al mercat de Torroella, el dimarts a Palamós i el dijous a l’Estartit. A banda d’informació, també s’han realitzat proves de cooxímetre per mirar els nivells de diòxid de carboni dels pulmons.

Deixar de fumar és possible!
El nostre servei de prevenció ha ajudat en els darrers 6 mesos a deixar de fumar a 36 professionals. El tractament té una durada de 25 dies i el resultat en aquest període ha estat altament exitós: 15 professionals porten més de 3 mesos sense fumar.

Per això us volem compartir el testimoni real de dos dels ja ex-fumadors: en Lucas Sanjuan, de manteniment i la Sandra Galeote, de consultes externes. Tots dos us animen a plantar-vos contra el tabac.

A banda, algunes ABS com Palafrugell, ja s’han iniciat diferents grupals per a deixar de fumar, que consta de 5 sessions.

Campanya a les xarxes socials
Per tal d’arribar a un públic més ampli i també les persones que no sovintegen els nostres centres, hem iniciat una campanya a les xarxes socials mode de pregunta resposta diferents falsos mites del tabac i els seus efectes.

Podeu consultar-los al destacat del nostre compte a Instagram @_ssibe A banda, les televisions de tots els nostres centres emetran durant aquesta setmana i la vinent les respostes a aquests falsos mites.