| Assistencial, Prevenció i promoció de la salut

El 2023 vam reduir prop d’un 60% les hospitalitzacions per VRS en nadons

Gràcies a la campanya de vacunació del virus, que aquest dilluns s’ha iniciat de nou.

Aquesta setmana ha començat, la campanya d'immunització a nadons de fins als 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS), un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d'hospitalització en infants menors de 5 anys.

L'any passat va ser la primera vegada que s'immunitzava de manera preventiva els infants de menys de sis mesos d'edat per tal d'evitar bronquiolitis i les seves complicacions. En aquella primera campanya, a l'Hospital de Palamós es van aconseguir reduir els ingressos hospitalaris convencionals per bronquiolitis en menors de sis mesos en un 59% ja que es va passar de 17  ingressos durant l'hivern de 2022-2023 a 7 l'hivern passat.

La campanya contra el VRS es realitza als centres d'atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2024 (les famílies estan rebent un SMS informatiu per demanar cita al CAP) i en el mateix centre hospitalari (abans de l'alta) per als que neixin entre octubre de 2024 i març de 2025. L'administració serà progressiva, segons vagin naixent els infants i segons les famílies vagin demanant cita als seus CAP de referència. Es recomana aprofitar les revisions periòdiques per sol·licitar la immunització contra el VRS.

El virus respiratori sincicial
La infecció pel virus respiratori sincicial és una de les més freqüents i una de les principals causes d'hospitalització en infants més petits de 5 anys i afecta 9 de cada 10 infants durant els dos primers anys de vida. Aquesta infecció pot tenir diverses manifestacions clíniques, depenent de l'estat immunitari i l'edat del pacient, produint des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparent fins a greus episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants. Els quadres d'aquesta malaltia poden ser més greus durant els primers mesos de vida, i especialment, en prematurs.

La incidència del VRS cursa amb un patró estacional d'octubre a març i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s'ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El virus respiratori sincicial també pot infectar els adults.

Fins al 2023, no es disposava de cap mesura preventiva autoritzada per al seu ús a tots els nadons. Cal tenir en compte que el tractament per a la infecció per VRS és principalment de suport, i en casos més greus pot ser necessari el suport respiratori amb oxigen suplementari.

Catalunya en aquests moments disposa d'un dels calendaris de vacunació més complets que inclou recomanacions per a totes les etapes de la vida, i amb la immunització contra el VRS disposa d'una de les recomanacions d'immunització més avançades a escala global.

És important recordar que les vacunes salven vides. S'estima que a Catalunya les vacunes de calendari cada any estalvien més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions. Per aquest motiu i per obtenir la millor protecció cal garantir que els infants, adolescents i adults rebin les vacunes i immunitzacions en el moment adequat, segons les recomanacions.

Comença la campanya de vacunació contra el VRS