| Recerca

Nova publicació: Survival, effect measures, and impact numbers after dementia diagnosis: a matched cohort study

Un nou article del Registre de Demències de Girona, en que es vol estimar l'expectativa de vida després d'una diagnosi de demència. En són coautors José M. Inoriza i Inma Sánchez del Dep. Recerca-GRESSIRES i Rosa de Eugenio, de Palamós Gent Gran.

Els investigadors del Registre de Demències de Girona (ReDeGi), gestionat per l'Institut d'Assistència Sanitària, han publicat a la revista Clinical Epidemiology en el seu número de juliol un nou article que tracta del coneixement sobre la supervivència després del diagnòstic i la seva importància per a totes les parts interessades. Amb l’estudi, es pretenia estimar la supervivència i l'esperança de vida després d'un diagnòstic de demència i quantificar l'impacte dels subtipus de demència en la mortalitat.

Com a conclusió, el pronòstic després del diagnòstic de demència està condicionat per les característiques demogràfiques i clíniques. Tot i que la supervivència és més gran per a les dones, aquestes també experimenten un major nombre d'anys de vida perduts. Les síndromes Parkinson-plus i la demència a causa de múltiples etiologies es troben entre els subtipus més malignes relacionats amb la mortalitat.

El ReDeGi és un dispositiu de vigilància epidemiològica del Servei Català de la Salut (CatSalut), gestionat per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), que registra des de l'any 2007 informació clínica sobre els nous casos de demència diagnosticats als dispositius d'atenció especialitzada de la Regió Sanitària de Girona. El ReDeGi aporta informació sobre les principals característiques clíniques dels casos registrats i sobre la cobertura diagnòstica respecte els casos esperats en el territori. Com a dispositiu de vigilància epidemiològica la funció del ReDeGi és la d'aportar informació de tipus poblacional sobre la pressió assistencial que representen els casos de demència. En el ReDeGi participen tots els proveïdors de serveis sanitaris de la Regió Sanitària de Girona (Hospital de Campdevànol, Hospital de Blanes, Hospital Sant Jaume de Calella, Hospital de Figueres, Hospital Universitari de Girona Josep Trueta, Hospital d'Olot, Hospital de Palamós i Hospital Santa Caterina de Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt).

Actualment hi col·laboren més de 30 professionals especialistes en neurologia, geriatria, psiquiatria o medicina interna que realitzen la seva activitat assistencial en l'atenció sanitària a les demències en els vuit hospitals de la Regió Sanitària de Girona.

Enllaços relacionats