| Recerca

Nova publicació: Impact of a training program on the surveillance of Clostridioides difficile infection

Un estudi del VINCat Clostridioides difficile study group, en el que hi participen Anabel Martín-Urda i Teresa Aliu del Servei de Medicina Interna de l'Hospital de Palamós, publicat a la revista Epidemiology&Infection

La revista Epidemiology&Infection (IF 2.047), ha publicat en el número de maig un article del VINCat Clostridioides difficile study group, en el que hi participen Anabel Martín-Urda i Teresa Aliu del Servei de Medicina Interna de l'Hospital de Palamós.

Es requereix un alt grau de vigilància i mètodes de diagnòstic adequats per detectar la infecció per Clostridioides difficile (CDI). Els integrants de l’estudi han estudiat l'eficàcia d'un programa de formació multimodal per millorar la vigilància i la prevenció de les CDI. Entre 2011 i 2016, aquest programa es va posar a disposició del personal sanitari dels hospitals d'atenció aguda de Catalunya. El programa incloïa un curs en línia, dos tallers presencials i la difusió de recomanacions sobre prevenció i diagnòstic.

L'adhesió a les recomanacions s'ha avaluat mitjançant enquestes administrades als equips de control d'infecció dels 38 hospitals participants. La incidència de CDI va passar de 2,20 casos / 10 000 dies-pacients el 2011 a 3,41 el 2016 (P<0,001). El nombre d'hospitals que van aplicar un algoritme de diagnòstic òptim va augmentar del 32,0% al 71,1% (P = 0,002). Els hospitals que van aplicar un algoritme de diagnòstic òptim van informar d'una major incidència global de CDI (3,62 vs 1,92, P<0,001) i els hospitals més actius en la recerca de casos van registrar taxes més altes de CDI (1,76 vs. 0,84, P<0,001).

Els resultats suggereixen que l'aplicació d'una estratègia d'entrenament multimodal es va associar amb un augment significatiu de l'informe de CDI, així com amb un augment de l'aplicació de l'algoritme de diagnòstic òptim.

VINCat és un programa del Servei Català de la Salut que estableix un sistema de vigilància unificat de les infeccions nosocomials als hospitals de Catalunya.
La seva missió és contribuir a reduir les taxes d'aquestes infeccions mitjançant la vigilància epidemiològica activa i continuada.