| Assistencial

Incorporem el test antigènic ràpid com a prova diagnòstica del COVID-19

Es fa a les persones que tenen símptomes de COVID-19 i que venen als serveis d’urgències i a l’atenció primària, així com als contactes estrets.

Des d'aquesta setmana hem incorporat el test antigen ràpid com a prova diagnòstica del COVID-19.

Es fa a les persones que tenen símptomes de COVID-19, de menys de 5 dies d'evolució, i que venen als nostres serveis d'urgències o a l'atenció primària. També es realitza als contactes estrets.

La principal novetat és que es el resultat de la prova s'obté en 20 minuts.

El test detecta les proteïnes que recobreixen el material genètic del virus del SARS-CoV-2.

Es fa introduint un bastonet llarg al nas, després es posa dins d'un pot amb líquid i s'impregna bé. S'aboca part del contingut en la tira reactiva i s'espera el resultat. Té una sensibilitat del 93%.

No es pot comprar i fer-se’l un mateix atès que es necessita la participació dels professionals sanitaris per a la seva realització.

Altres proves diagnòstiques del COVID-19
El test antigen ràpid s'incorpora a les altres dues proves diagnòstiques que es realitzen i que són diferents:

  • Prova PCR: es pot fer a persones amb i sense símptomes de COVID-19, detecta el material genètic del virus. Per a la seva realització cal maquinària de laboratori i per tant l'obtenció del resultat és més lenta (24 - 48 h). Té una sensibilitat del 95%. Igual que el test antigen, també busca material del virus.
  • Test serològic: Mitjançant mostra de sang, detecta si s'ha passat o no la malaltia, és a dir, detecta els anticossos. El seu resultat també s'obté en 15-20 minuts i té una sensibilitat del 70%. A diferència dels tests antigen i PCR, busca la resposta del nostre cos (anticos) davant la presència del virus.
Pres de mostra de test antigen al CAP de Palafrugell