| Assistencial

Es posa en marxa l’aula de memòria i neurorehabilitació cognitiva a Palamós Gent Gran

Permetrà recuperar o mantenir el nivell neurològic a persones amb dany cerebral adquirit o amb dèficit cognitiu.

Des del passat mes de novembre, l'aula de memòria i neurorehabilitació cognitiva a Palamós Gent Gran ja està en funcionament.

S'ha implantat una plataforma en línia per a la neuroestimulació de persones amb dany cerebral adquirit i Malaltia d'Alzheimer o altres tipus de demencia per a recuperar o mantenir el seu nivell neurològic i millorar les seves funcions cognitives. Es tracta d'una eina realitzada per l'Institut Guttman (GNPT - Guttmann Neuro Personal Trainer).

Aquesta plataforma està pensada per a dos grups principals de pacients. Per una banda, per a persones amb dany cerebral adquirit, com poden ser pacients que han patit un ictus, accidents vasculars cerebrals, tumors cerebrals o traumatismes cranioencefàlics. En aquest cas, es farà neurorehabilitació de les àrees afectades per buscar la màxima recuperació. Per altra banda, també està dirigida a persones amb demència amb fase lleus o moderada. En aquest cas, l'objectiu serà allargar el màxim possible el pas d'una fase a l'altra.

Els tractaments estan prescrits per la unitat funcional de trastorns cognitius de Palamós Gent Gran o bé per la logopeda del servei de rehabilitació de l'hospital. Margarita Flaqué, neuropsicòloga de Palamós Gent Gran explica que "el tractament serà diferent i adaptat a cada pacient. Algú amb dany cerebral adquirit d'entrada seguirà un tractament de 60 sessions, mentre que en casos de demència, els tractaments seran el doble, 120 sessions". Cada sessió es revisada i avaluada pels professionals responsables per tal de plantejar les següents sessions.

Diferents possibilitats: aula física, a distància i a casa    
A Palamós Gent Gran s'ha muntat l'aula de memòria, un espai físic habilitat amb 6 ordinadors amb pantalles tàctils i els i les pacients estan supervisats per una auxiliar que s'ha format al respecte per poder dinamitzar les diferents sessions. Des del passat novembre que es va posar en funcionament, ja s'han donat d'alta 25 pautes terapèuties per a pacients del centre.

A més, en ser una plataforma en línia s'obren possibilitats per a poder-ho oferir-ho també a pacients ingressats i ingressades a l'Hospital de Palamós a través de tablets o dispositius electrònics, però també per a que puguin continuar amb el tractament al seu domicili un cop han rebut l'alta.

Donació de la Fundació "la Caixa"    
La creació i posada en marxa de l'aula de memòria ha estat possible gràcies a una donació de 10.000€ de la Fundació "la Caixa" el passat 2020. L'evolució de la pandèmia i la necessitat disposar i habilitar espais per a fer-hi front va endarrerir la seva posada en marxa fins el passat mes de novembre.

SSIBE manté oberta la seva línia de mecenatge. Es poden realitzar donacions en línia a través del web www.ssibe.cat/collabora, per transferència bancària o bé per Bizum al 01640. Tots els beneficis es destinaran a ajudar emocionalment als i a les nostres pacients, disposar d'espais més amables o nous equipaments.