| Assistencial

L’Hospital de Palamós ja realitza parts a l’aigua

Dues mares ja van escollir aquest tipus de part la setmana passada.

La setmana passada l'Hospital de Palamós va realitzar els seus dos primers parts a l'aigua. Es tracta d'una fita desitjada i perseguida per l'equip de la sala de parts del centre i tota la Unitat d'Infància i Dona, en el seu camí d'humanització del part.

Dimecres la Lola va néixer a la sala de parts Els seus pares, la Dareine i en Michael van mostrar-se molt satisfets de l'experiència. En el seu cas, durant el part sentia molt dolor i incomoditat, però qual la llevadora li va proposar de passar a la piscina, el canvi va ser radical: "Te sientes mucho más relajada. Notas que el cuerpo ya no pesa tanto, más ligera y eso te permite estar más còmoda e incluso adoptar otras posturas que fuera del agua no podías por el dolor y la pesadez".

Segons Yolanda Casavella, coordinadora de llevadores "Les gestants cada vegada més sol·liciten una assistència al part menys medicalitzada, més humanitzada i més respectada. Donant resposta a aquesta demanda social, el servei d'obstetrícia de l'Hospital de Palamós incloure el part a l'aigua a la seva cartera de serveis amb la finalitat de millorar l'atenció obstètrica al part normal, ja que la immersió en aigua durant el part ha demostrat millorar la sensació de dolor. Com a servei estem molt contentes de poder donar ja aquest servei i aquests dos primers parts s'han viscut amb molta alegria perquè al final aquest projecte d'equip tan desitjat s'ha fet realitat."

Per a aconseguir aquesta fita, una trentena de professionals de la nostra entitat va formar-se aquest mes de maig amb Barbara Harper, referent internacional de part a l'aigua i part respectat. Durant la formació, es va poder aprofundir en els fonaments del part a l'aigua, els aspectes fisiològics i les pràctiques i pautes clíniques.

La humanització del part a Palamós  
L'acompanyament durant les cesàries és un pas més cap a la humanització del procés de naixement, un dels projectes transversals i  que fa ja anys que s'està duent a terme a la sala de parts de l'hospital.

L'Hospital de Palamós atén a les necessitats actuals de les dones i dels seus drets com a futures mares. Com a exemple, des del gener els parts amb cesària programada ja poden ser amb acompanyant. Aquesta primavera, l'equip també s'ha format en humanització de la mort perinatal i neonatal, per tal d'oferir una millor atenció i acompanyament a les famílies que els toca passar per aquest procés

Per altra banda, ja fa anys treballa per reduir la instrumentalització durant el naixement. Així, per exemple, les episiotomies s'han reduït fins al 7,6% el 2021 o el part vaginal després de cesària en anteriors parts està per sobre el 60%.

Part a l'aigua a l'Hospital de Palamós
Part a l'aigua a l'Hospital de Palamós