Millorem la detecció i el tractament del càncer gràcies a l’Oncotrail 2022

Avui hem acollit l’acte d’agraïment per la donació de la Fundació Oncolliga Girona

La Fundació Oncolliga Girona i Serveis de Salut Integrats Baix Empordà hem presentat aquest matí el nou material adquirit amb el donatiu de 31.803,32 euros de l'Oncotrail 2022. En la darrera edició d'aquesta cursa es van recaptar un total de 381.000€ dels quals 188.560€  s'han destinat a cobrir necessitats dels diferents hospitals gironins.

Diferents equipaments per a l'Hospital de Palamós 
Aquest any, la Fundació Oncolliga Girona ha donat prop de 32.000€ que s'han destinat a l'adquisició de diferents equips i programari. Uns 13.000€ s'han destinat a l'adquisició del programari per obtenir imatges en 3D (tomosíntesi) que permetran millorar la capacitat diagnòstica del càncer de mama. Aquest software ha estat finançat gràcies als donatius del 2019 (37.500€) i del 2021 (50.000€). La tomosíntesi ens permet augmentar la sensibilitat en la detecció del càncer aconseguint diagnosticar-los de forma més precoç i reduir el nombre d'exploracions complementàries respecte la mamografia convencional (2D), disminuint així la dosi de radiació rebuda.

La resta de l'import de la donació s'ha destinat a la compra de diferents aparells i equipaments per al servei de dermatologia, diagnòstic per a la imatge i anatomia patològica.

S'ha adquirit un nou microscopi per al servei d'anatomia patològica, que ajuda a finalitzar el pla de renovació d'aquest servei. Montse Llobet, cap de servei, assegura que al llarg dels anys "un terç dels equips del servei s'ha pogut renovar gràcies a l'Oncotrail".

Finalment, s'han adquirit també dos electrocoaguladors per al servei de dermatologia per al diagnòstic i tractament del càncer de pell i les intervencions de cirurgia menor que es realitzen a les consultes externes de l'hospital. Un altre aparell que s'ha comprat és una sonda d'ecografia, adreçada per al diagnòstic específic de lesions cutànies i de parts toves.

El donatiu d'Oncotrail 2022 se suma als que l'Hospital de Palamós ha rebut en totes les edicions anteriors d'Oncolliga. En total, han estat 245.000€ que s'han destinat a adquirir equips per a millorar o bé la detecció i diagnòstic de càncer o bé al confort de pacients.

A l'acte de presentació hi han assistit la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Paqui Badosa; el director d'Oncotrail, Lluís Comet; la delegada d'Oncolliga a Palamós, Hortènsia Doporto; el president dels òrgans de govern de de la Fundació Hospital de Palamós - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (FHP-SSIBE), Lluís Puig, les dues codirectores de la FHP-SSIBE, Montse Garcia i Anna Ribera; la Cap de servei d'Anatomia patològica, Montse Llobet; i diversos corredors de SSIBE que van participar a la cursa solidària.

La col·laboració Oncolliga i Hospital de Palamós
Més enllà de l'aportació puntual de diners provinents dels donatius de l'Oncotrail, la Fundació Oncolliga col·labora des de fa anys amb l'Hospital de Palamós per oferir diversos serveis d'ajuda i suport als malalts de càncer i als seus familiars, com per exemple el servei d'estètica oncològica, l'atenció psicològica, el banc de perruques solidàries, els grups de gimnàstica, marxa nòrdica o el servei de fisioteràpia a domicili.

Participació activa de SSIBE a l'Oncotrail
Per la seva part, SSIBE participa activament amb la prova amb equips de corredors des del primer any, essent una de les empreses que hi aporta més equips participants. En aquests 9 anys, s'hi ha inscrit 50 equips i prop de 400 corredors. El 2022 s'hi van inscriure 7 equips i 56 corredors. Aquest any, en la seva 10a edició, comptarà de nou amb 8 equips.

Lluis Comet, director de la prova assegura que l'èxit de la prova és que "els diners van a parar directament als malalts" i així hi ha una resposta tan gran de la ciutadania. També per la implicació de l'ampli equip de voluntaris que fan la prova més gran i la converteixen en una festa en cada avituallament.

Què és l'Oncotrail?
L'Oncotrail és un repte esportiu i solidari que va néixer l'any 2013, per tant el pròxim mes d'octubre se'n celebrarà la novena edició. La prova es disputa per equips i consisteix a recórrer 100km per corriols de la Costa Brava i les Gavarres, amb sortida i arribada a Palafrugell. Cada equip ha de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder participar a la prova i gràcies a la participació de voluntaris i patrocinadors, tot el que es recapta es destina íntegrament a l'objectiu solidari del repte: millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars. Des de la primera edició fins ara, s'han recollit gairebé 2 milions d'euros.

Acte agraïment Oncotrail 2022