| Recerca

Alba Badell i Ivet Clemente presenten els resultats del Projecte Be Water al congrés internacional de Toulouse

Les dues logopedes assisteixen al 13è congrés de la European Society for Swallowing disorders, que se celebra a la ciutat francesa de Toulouse del 28 de novembre al 2 de desembre

El projecte Be Water, guanyador de l'edició de la Beca Joan Prat 2020, és un assaig clínic anomenat Efectivitat d'un producte espessant adaptat respecte a l'habitual per incrementar la ingesta diària d'aigua en població amb disfàgia post-ictus.

Es tracta d'un assaig clínic aleatori de 2 grups paral.lels, cec per als pacients, que té per objectius principals millorar les característiques organolèptiques de l'aigua texturitzada que han d'ingerir els pacients amb ictus que presenten disfàgia, per incentivar a beure més aigua texturitzada i per tant millorar les condicions d'aquests pacients.

També vol determinar la ingesta hídrica espesseïda amb un mòdul d'espessant estàndard i comparar-la amb un mòdul d'espessant adaptat en pacients amb  ictus que presenten disfàgia.

Tota aquesta recerca de textures s'ha fet en les instal·lacions d'El Celler de Can Roca, que va posar a disposició de l'equip investigador el seu departament d'I+D.

Després de mesos de provatures, es va testar el producte en pacients hospitalitzats, de la mà de Emporhotel, que va aprendre a elaborar de forma local el preparat i adaptar el seus processos de treball a cuina per tal de poder-lo fabricar.

Els resultats compleixen els objectius proposats, ja que més del 70% dels participants tenien deshidratació a l'ingrés, i l'espessant adaptat va reduir la deshidratació gairebé el doble respecte al tradicional, tot i que no significativament (RR = 1,75 (0,59-5,17)).

A més, va ser valorat com més agradable en tots els aspectes, significativament, com ara el gust (82,6% vs 4,3%), la textura (78,3% vs 4,3%) i la viscositat (39,1% vs 4,3%). Podeu veure tots els resultats en el pòster del congrés que trobareu adjunt a la notícia.

Presentació del documental sobre el projecte

Les dues logopedes han aprofitat també el congrés internacional per estrenar el documental sobre el Projecte Be Water. Es tracta d'una peça audiovisual gravada entre el maig del 2023 i l'agost del 2023 i que mostra les diferents etapes d'implementació del projecte, com es va gestar el projecte i la implicació i col·laboració de les diferents professionals, tant de SSIBE com d'El Celler de Can Roca.