| Recerca

Un estudi de l’ABS de La Bisbal d’Empordà s’endú la 4a Beca Joan Prat

Té per objectiu millorar la qualitat de vida dels pacients participants a la grupal de benestar nutricional

Ahir al matí es va celebrar la 12a edició de la Jornada de Recerca de SSIBE, amb la participació d’una vuitantena d’assistents. La jornada, que es celebra cada dos anys, és un punt de trobada de tota la comunitat de professionals que realitzen recerca i també una oportunitat per explicar les noves línies de recerca i fer un repàs a tota la producció citenífica realitzada en els dos darrers anys. Alhora, també es desvetlla l’estudi guanyador de la Beca Joan Prat de recerca clínica.

En la seva 4a edició, la beca Joan Prat se la va endur un projecte de l’ABS de la Bisbal d’Empordà, encapçalat per la nutricionista comunitària Cristina Aguilera amb l’estudi “Avaluació de la millora en la qualitat de vida dels pacients participants a la grupal de benestar nutricional”.

L’objectiu de l’estudi és l’avaluació de si una intervenció grupal, multidisciplinària, a persones amb sobrepès o obesitat millora la seva qualitat de vida, incidint també en canvis en els hàbits alimentaris, l’activitat física, la regulació emocional i millors indicadors o paràmetres de salut.

En total, es van presentat fins a 8 projectes i el jurat va valorar positivament la proposta guanyadora per l’aplicabilitat dels resultats de l’estudi en la resta d’Àrees Bàsiques de Salut i teràpies grupals que realitzen els diferents professionals comunitaris.

La recerca a SSIBE
Durant la jornada es va presentar també la nova línia estratègica de recerca de la nostra entitat, fent una aposta més decidida cap a la recerca translacional, és a dir, de transferència i aplicabilitat directa als nostres serveis i pacients.

En aquest sentit diferents professionals van presentar projectes de recerca translacional en àmbits com el treball social, la pediatria o l’atenció comunitària; i també es van explicar les noves línies de recerca de ferides, d’insuficiència cardíaca o de recerca en laboratori.

També es va fer un balanç de la nostra producció científica en els darrers anys i se’n va destacar el seu bon estat de salut que ja ha arribat als nivells prepandèmia. Especialment significatiu és la producció aquest aquest 2024, que en només 5 mesos ja ha arribat gairebé als resultat de l’any passat, quan es van presentar 68 pòsters, 28 comunicacions orals i 7 publicacions.

A banda, el Comitè de Recerca s’ha ampliat amb nous referents en matèries com la protecció de dades, en benestar emocional, la unitat d’informació assistencial o laboratori.

L’aplicació de la IA en la nostra assistència
La jornada va comptar amb la ponència magistral de l’Albert Sabater Coll, director de la Càtedra-Observatori d’Etica en intel·ligència Articial de Catalunya i que va exposar les diferents oportunitats que ofereix la nova tecnologia però també les consideracions ètiques i tècniques, abordant-ho des dels principis de transparència, justícia, seguretat, responsabilitat, privacitat, autonomia i sostenibilitat.

4a Beca Joan Prat
La Beca és convocada en honor del Dr. Joan Prat i Coll, que va ser durant molts anys directiu de SSIBE i que va traspassar el 2017. Aquest any arriba a la seva 4a edició i amb una dotació de 1.500 euros té per objectiu fomentar la recerca clínica dels i les nostres professionals.

Les beques concedides han estat:

  • 2018, 1a edició: Per a Nuri Parals, metgessa de l’ABS de Torroella amb l’estudi “Assaig clínic per avaluar l'efectivitat de l'autoanàlisi en el control metabòlic dels pacients amb diabetes mellitus tipus 2 (DM2)”.
  • 2020, 2a edició: Per Ivet Clemente i Alba Badell, logopedes del servei de rehabilitació amb l’estudi “Efectivitat d'un producte espessant adaptat respecte a l'habitual per incrementar la ingesta diària d'aigua en població amb disfàgia postictus. Projecte BE WATER"
  • 2022, 3a edició: Per Maria Ribas, pediatra de l’Hospital de Palamós amb l’estudi “Determinació del perfil de sensibilitat a antibiòtica de l’Helicobacter Pylori en població pediàtrica del Baix Empordà”.