| Medi ambient

Substituïm el plàstic en les bosses i els gots per unitats de material sostenible

Les dues intervencions permetran estalviar mig milió de gots de plàstic d’un sol ús i 150.000 bosses de plàstic

Aquesta tardor hem iniciat ja la substitució de les bosses de plàstic i gots d'un sol ús per d'altres més sostenibles, fabricats amb material compostable o biodegradable.

Conscients del nostre impacte ambiental i de la generació de residus que la nostra activitat genera, des de Medi Ambient es treballa contínuament per buscar reduir la nostre petjada ecològica. Aquest juny, ja vam eliminar les carmanyoles de plàstic a la cafeteria Consultorivm Cafe i ara iniciem la reducció als diferents serveis i centres.

Bosses compostables i gots biodegradables i reutilitzables
Aquest mes d'octubre es va realitzar una primera fase al servei d'urgències per a canviar les bosses de plàstic per bosses compostables. Després d'un mes, s'ha comprovat que les noves bosses són resistents i útils per al servei i que aquesta substitució pot estendre's a d'altres serveis de i centres. L'ús principal que se'n feia fins dipositar-hi mostres per ser analitzades a laboratori.

Es tracta de bosses compostables i la substitució d'aquest tipus de bossa suposarà la reducció de més de 150.000 bosses o 500 kg de residus de plàstics anuals, la millora en l'impacte ambiental en la fabricació, mitjançant materials vegetals. A més, aquestes bosses no fan necessari un procés de reciclatge, ja que són compostables. En cas d'una mala gestió del residu, evita també contaminar el mar amb plàstic.

Pel que fa als gots, a les diferents plantes d'hospitalització s'han substituït els gots d'un sol ús per gots de policarbonat reutilitzables. Es tracta d'un got per a ús exclusiu dels i les pacients ingressades, que tindrà un color diferent en funció de la planta on estan hospitalitzades.

Per a les altres àrees i serveis on no és possible la reutilització dels gots, com pot ser radiologia, nefrologia o urgències, s'ha substituït el got de plàstic tradicional per un got fabricat amb un polímer i un component químic que en 24 mesos converteix el got en residu biodegradable. Aquestes dues mesures permetran estalviar més de mig milió d'unitats cada any.

En un període curt de temps, l'objectiu és l'eliminació total dels gots de plàstic d'un sol ús i les bosses de plàstics en tots els centres i serveis gestionats per SSIBE.

Setmana Europea de Prevenció de Residus
Del 21 al 29 de novembre se celebra la Setmana Europea de Prevenció de Residus. A Catalunya, la campanya està liderada per l'Agència Catalana de Residus i pretén organitzar accions de sensibilització sobre la prevenció de residus arreu de tot el territori.

SSIBE se suma de nou a la campanya i aquest 2020 continuem centrats amb la tasca de informar i conscienciar sobre la correcta segregació de residus en entorn COVID.

Gots reutiltizables que substitueixen els gots d'un sol d'ús