| Assistencial

12 de gener: estat de situació de la COVID-19 al Baix Empordà

Informe setmanal de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

  • Situació de la transmissió de COVID19 a nivell comunitari

Continuen essent elevats els resultats positius de la prova diagnòstica de COVID19 (al voltant de 400 proves positives  / setmana) i per tant la situació no millora i preveiem un increment del nombre d'ingressos hospitalaris de pacients amb COVID19 i increment del nombre de pacients ingressats amb COVID19 greus.

En canvi, de moment no es detecta casos de grip comú.

  • Es recomana extremar les mesures de protecció per evitar contagis

Davant l'increment de casos de COVID19 cal extremar les mesures de protecció per reduir els contagis: evitar trobades socials, relacionar-nos amb la bombolla de convivència, reduir la mobilitat, ventilar espais, ús de mascareta, neteja de mans, i distància de seguretat.

  • Cribratges de professionals i nombre de professionals positius.

A Serveis de Salut Integrats Baix Empordà seguim fent els cribratges als professionals seguint l'ordre establert. Actualment hi ha 34 professionals positius de COVID19, incrementant en relació a la setmana passada.

  • Nivell d'ocupació i gestió als nostres centres:

Seguim amb un alt nivell d'ocupació de l'hospital (entre el 80 i el 90%) amb 28 pacients ingressats amb COVID19. A Palamós Gent Gran hi ha 12 pacients ingressats amb COVID19.

A l'hospital, des de l'11 de gener i durant 4 setmanes, i com a dispositiu de reforç que es fa cada hivern, s'han obert 9 llits més a la tercera planta d'hospitalització.

Seguim amb funcionament de quiròfan només per a urgències i neoplàsies i un o dos quiròfans per a intervencions que no requereixen ingrés hospitalari i no es programen cirurgies amb ingrés fins que la ocupació a l'hospital ho permeti. Es continua amb la restricció de visites als pacients ingressats.

L'atenció primària segueix fent activitat de seguiment de pacients crònics, patologia aguda, proves COVID i control de pacients amb COVID-19 amb les figures ja integrades de gestor COVID, gestor escola i l'equip mèdic. Recordem que sempre que es pugui cal trucar abans per a que valorin si l'atenció podrà ser telefònica o bé si ha de ser presencial.

A Palamós Gent Gran el brot de COVID-19 de finals del mes de novembre està controlat. La residència és verda, és a dir no hi ha cap cas sospitós ni cap cas positiu. En l'àmbit sociosanitari ja es poden fer els ingressos dels pacients COVID-19 o no COVID-19 i que precisen aquest recurs assistencial.

  • Vacunació COVID

Aquest matí hem iniciat la vacunació contra la COVID-19 als professionals de SSIBE. Les primeres dosis, de la primera ronda de 465 dosis, s'han administrat a personal de Palamós Gent Gran i del Servei d'Urgències i de la planta d'hospitalització COVID-19 de l'Hospital de Palamós. Està previst que avui es vacuni a 200 professionals.

La vacuna és per a tots els treballadors i s'ha establert un ordre de vacunació en funció de l'exposició a COVID-19: primer els professionals de Palamós Gent Gran, després professionals amb risc més alt d'exposició a COVID-19 (urgències, plantes d'hospitalització), després professionals que treballen en àmbits on té més risc el pacient i així fins a la totalitat dels treballadors. Si disposem de les vacunes està previst que es pugui realitzar en tres setmanes.

Per portar a terme la vacunació diferents infermeres han rebut formació específica i s'han organitzat en diferents grups formats cadascun d'ells per tres infermeres i un/a administratiu. Aquest equips faran possible que es pugui vacunar als professionals al seu propi centre de treball.

L'inici de la vacunació dels professionals de SSIBE a més a més ha coincidit amb la vacunació dels residents a Palamós Gent Gran i que porta a terme Salut Pública.

Pots consultar l’informe d'estat de situació anterior (5 de gener de 2021)

foto imatge covid