| Assistencial, Formació

Realitzem un simulacre d’accident terrestre i marítim al Port Marina

Organitzat pel servei d’urgències de l’Hospital de Palamós, conjuntament amb la Policia Local de Palamós, els Mossos d’Esquadra i transport sanitari de Catalunya.

Ahir al matí, el servei d'urgències de l'Hospital de Palamós i la Policia Local de Palamós, els Mossos d'Esquadra i Transport Sanitari de Catalunya van organitzar conjuntament un simulacre d'accident terrestre i marítim al Port Marina de Palamós.

Hi van participar unes quaranta persones, i hi estaven representats tots els cossos d'emergències implicats en l'atenció a aquest tipus d'accidents, cossos de seguretat i policials i equips terrestres i marítims.

EL Dr. Joan Manel Martínez és el cap de servei d'urgències de l'Hospital de Palamós i explica que l'objectiu de la formació era "aconseguir treballar millor, més segurs i més efectius". La formació té un doble objectiu: per una banda, millorar la coordinació entre diferents estaments de seguretat, policials i sanitaris que actuen en casos d'urgències, i per l'altra banda la formació del servei a través de la simulació.

El simulacre es va fer seguint els principis de la formació per simulació, on es persegueix un entorn el més proper a un cas real per poder treballar la comunicació i la coordinació entre professionals i arribar a treballar de la forma més eficient i eficaç possible per a la seguretat dels i les pacients.

Mentre uns professionals prestaven l'assistència la resta de participants a la formació actuaven d'espectadors en unes pantalles habilitades on es projectaven les imatges a temps real que enregistraven diferents drons. Segons el Dr. Martínez "l'ús dels drons ens ajuda a que els observadors no estiguin dins la zona d'actuació i, per tant, la simulació sigui més real i no condicioni la seva actuació". A banda, també facilita l'observació i anàlisi posterior.

Aquest any es va comptar amb la col·laboració d'alumnat de l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà de Girona que cursen actualment el CFGM d'Emergències sanitàries que van venir voluntàriament per fer d'actors i actrius com a víctimes de l'accident.

A banda de l'actuació i assistència al lloc dels fets, la formació es va completar amb un briefing anterior i un debriefing posterior on es van avaluar les accions de millora.

La formació per simulació és una de les metodologies que s'està treballant internament a SSIBE des del 2016 i que compta amb una comissió pròpia de simulació. Es compta amb un acord amb el CISARC per a l'assessorament i també amb la Gespa Teatre per poder comptar amb actors professionals. En aquest sentit, ja s'han realitzat diferents formacions, com la comunicació de males notícies a familiars o la donació de còrnies.

Simulacre Port Marina
Simulacre Port Marina
Simulacre Port Marina