fes clic per a tancar la imatge

Memòria de sostenibilitat 2016

Seguretat dels pacients

Nou circuit de traçabilitat i transfusió segura de components sanguinis

S’implanta a l’Hospital de Palamós i a Palamós Gent Gran un nou circuit de traçabilitat i transfusió segura de components sanguinis, amb el qual s’ha augmentat la seguretat dels pacients durant el procés d’administració de sang i hemoderivats, evitant així, possibles errors o esdeveniments adversos que puguin afectar als/a les pacients.

El nou procediment permet seguiment continu de tot el procés de transfusió sanguínia des del moment que s’indica la necessitat de transfusió de sang fins que el pacient la rep i s’executa mitjançant la lectura electrònica per infrarojos de 3 codis de barres: polsera identificativa del pacient, polsera vermella transfusional i bossa de sang.

S’ha fet un pla de formació específic per tal que els professionals que hi intervenen coneguin el nou protocol de traçabilitat i transfusió segura de components sanguinis.

Aquest nou circuit ha estat publicat a la revista de l’Acadèmia, Annals de Medicina, volum 99, número 2 del mes d’abril de 2016 i en són autors X.Arrebola, Dr. A.Blanco, N.Viader, Dr. J.M.Prat, T.Aliu i J.Fuentes (ICO).

Dia Mundial de la higiene de mans

Amb l’eslògan “Mira les teves mans: la higiene de les mans, clau per a una atenció quirúrgica segura”, l’OMS prioritza la millora de les pràctiques d’higiene de les mans en tots els serveis quirúrgics durant tot el procés assistencial.

Durant la setmana del 5 al 20 de maig, organitzem diferents activitats: a l’Hospital de Palamós una sessió sobre Higiene de mans en l’àmbit quirúrgic i es lliura informació als usuaris; a Palamós Gent Gran una taula informativa per a professionals i usuaris i a l’atenció primària la sessió sobre Pla d’acció d’Higiene de Mans, anàlisi d’infraestructures per professionals.
També fem observació directa sobre la pràctica d’higiene de les mans no quirúrgica durant el procés assistencial als serveis quirúrgics.

Al novembre fem auditories d’higiene de mans als centres d’atenció primaria.

5ena. Jornada Mundial de prevenció de nafres per pressió

Al novembre, i en el marc de la 5ena. Jornada Mundial de prevenció de nafres per pressió ens sumem a la campanya i difonem material a les plantes d’hospitalització per a la sensibilització de professionals i pacients.

Millores en circuits assistencials de pacients quirúrgics

Al gener s’implanta el protocol de posicions quirúrgiques que indica com col·locar correctament als pacients en funció de cada intervenció i ha permès d’una banda millorar el material de proteccions del bloc quirúrgic i d’altra augmentar la seguretat del pacient i a l’octubre s’implanta el check-list  d’urgències a pacients quirúrgics per a prevenir incidents en la cirurgia.

Formació amb simulació clínica, i som referents a foro FIDISP

Professionals d’urgències milloren competències en urgències extrahospitalàries al Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic d’UManresa, el CISARC Formació  al CISARC , concretament realitzant el Màster Universitari en Metodologia de la Simulació aplicada als professionals de Ciències de la Salut i Socials i el curs semipresencial d’instructor de Seguretat dels Pacient en urgències i emergències.

Hem participat al foro d’experts de FIDISP per a compartir experiències i reflexions sobre la Seguretat dels Pacients.

Fem
800
transfusions
de components
sanguinis amb
total garantia
de qualitat i
seguretat per
al pacient

Celebrem el Dia Mundial de la higiene de mans amb diferents activitats als centres i realitzem auditories d'higiene de mans
Apliquem millores en els circuits assistencials dels pacients quirúrgics per a garantir la seva seguretat
Avancem fent formació amb simulació clínica en centres de referència
Per a una correcta navegació utilitza Chrome i Firefox