CANVIS I MILLORES ASSISTENCIALS 2019-07-09T15:14:57+00:00

_El Servei de Cardiologia ha realitzat la seva primera ecografia cardíaca transesofàgica.

Canvis i millores assistencials

L’Hospital de Palamós ha realitzat la seva primera ecografia cardíaca transesofàgica.

Aquest estudi permet veure al detall les dimensions, la forma i el moviment del múscul cardíac i la condició de l’aorta, que és el principal vas sanguini que surt del cor i que alimenta l’organisme. També pot mostrar com funcionen les vàlvules cardíaques i el flux sanguini pel cor. Aquest estudi sovint es realitza quan no es possible obtenir una imatge clara del cor amb una ecocardiografia convencional. D’altra banda, també reverteix en una millora al pacient que fins ara s’havia de desplaçar fins a Girona per a realitzar aquesta prova.

Amb aquesta prova s’ha completat el conjunt de proves no invasives en cardiologia que es poden realitzar en un hospital comarcal i culmina un procés de renovació del servei de cardiologia iniciat el 2011.

_L’Hospital i a Palamós Gent Gran han aconseguit 54 donacions de còrnies.

Programa de donació de còrnies a l’Hospital de Palamós i Palamós Gent Gran

L’Hospital de Palamós i Palamós Gent Gran han implementat el mes de juny de l’any 2017 un programa per a la donació de còrnies, conjuntament amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que permet garantir el dret a la donació de teixits al final de la vida. Des de llavors i fins a l’abril del 2018,  s’han aconseguit 54 donacions.

Les còrnies que s’extreuen s’envien al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que s’encarrega de la preservació, validació i posterior distribució als centres que les necessiten. Alguns d’aquests receptors pot ser precisament al servei d’oftalmologia de l’Hospital de Palamós, que des del 2008 ha realitzat 32 transplantaments.

_A l’octubre hem posat en marxa la nova unitat del son.

Nova unitat del son i ventilació mecànica a l’Hospital de Palamós

A l’octubre vam posar en marxa la nova unitat del son que permet realitzar estudis dels trastorns del son i la ventilació mecànica, per tal de diagnosticar diferents trastorns del son i patologies, entre ells la síndrome d’apnea del son.

Amb aquesta nova unitat ja no cal que els usuaris es desplacin fins a Girona per a realitzar aquest tipus de proves i tractaments. La nova unitat està emmarcada dins el servei de pneumologia i en tres mesos va realitzar més de 100 estudis de poligrafia domiciliària.

La poligrafia domiciliària és la primera prova que realitza la nova unitat. Es realitza a casa del pacient, és a dir, en el seu entorn i ambient quotidià, fet que permet obtenir uns resultats més reals i de qualitat.

Dermatoscops a les nostres àrees bàsiques de salut

S’han comprat dermatoscops per a cada àrea bàsica de salut i per a l’Hospital de Palamós.

Mitjançant aquest aparell es millora el diagnòstic de lesions pigmentades a la pell; i per millorar la confiança en l’ús del dermatoscop per part del metges d’atenció primària, el mes de juny el servei de dermatologia organitza una jornada formativa interna.

L’Hospital de Palamós obre 12 llits per fer front a l’augment de casos de grip

Al gener l’Hospital de Palamós va obrir 12 llits addicionals a la seva oferta hospitalària per a fer front als alts nivells d’epidèmia de grip que hi va haver. Aquests llits s’ubiquen a la quarta planta i es mantenen durant 4 setmanes.

Nou funcionament a l’estiu al CAP de La Bisbal d’Empordà i el CAP de Torroella de Montgrí

Amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat a les consultes mèdiques i donar resposta a la demanda estacional, durant l’estiu, al CAP de la Bisbal d’Empordà i al CAP de Torroella de Montgrí les visites havien de ser sense cita prèvia; excepte les urgències o emergències mèdiques, que es continuen atenent les 24 hores els 365 dies de l’any, per això es va fer una campanya comunicativa a la població en relació al canvi.

_Aquest any, des del servei de farmàcia, s’ha continuat amb la campanya de millora del tractament per a tots els ciutadans de la comarca.

Campanya de millora del tractament

Aquest any, des del servei de farmàcia, s’ha continuat amb la campanya de millora del tractament per a tots els ciutadans de la comarca a través dels nostres centres d’atenció primària, en aquest cas el primer trimestre es va fer la campanya en relació als protectors d’estómac, durant el segon trimestre les benzodiazepines (medicació per a dormir: hipnòtics / ansiolítics) i el darrer trimestre es va dedicar als bifosfonats (medicaments per a l’osteoporosi).

D’aquesta manera es dóna continuïtat a la campanya, iniciada al 2017 en relació a la mediació per a l’insomni i per al correcte ús dels antibiòtics.

Sistema de triatge a atenció continuada de l’ABS de Palafrugell

A l’estiu, a l’atenció continuada de l’ABS de Palafrugell s’ha implantat el sistema de triatge. Així, tots els usuaris que entren pel servei d’urgències del CAP són rebuts per un infermer/a que identifica cada cas segons el seu nivell de gravetat.

Acord de col·laboració entre la Fundació Hospital de Palamós i la Fundació Salut Empordà.

El mes de novembre s’ha signat un acord de col·laboració amb l’objectiu de millorar l’assistència sanitària al territori. Un conveni marc que pretén crear una aliança estratègica per al futur desplegament de projectes compartits, que podran ser tant de millora de processos de treball -tant per a la millora de la qualitat assistencial com per a la simplificació de tràmits-, en qualsevol dels àmbits en què treballen com pot ser l’atenció hospitalària, l’atenció primària, l’atenció sociosanitària, salut pública, recerca o docència.

_El dia 9 de novembre s’ha activat a l’Hospital de Palamós el Protocol d’Intervenció a Múltiples Afectats.

Activació del Protocol d’Intervenció a Múltiples Afectats (IMA)

El dia 9 de novembre s’ha activat a l’Hospital de Palamós el Protocol d’Intervenció a Múltiples Afectats a causa d’un accident d’autocar escolar a Peratallada; es van atendre 11 menors que només presentaven ferides lleus.