Voluntariat i Servei de mediació
Voluntariat
A l’Hospital les persones voluntàries compleixen un gran paper en el mon sanitari, aportant a l’atenció vers la salut la seva experiència, com el suport afectiu i la proximitat, contribuint a donar resposta a les necessitats que no són de caire assistencial de pacients i de les seves famílies.
L’equip de voluntariat està format de 15 persones que permet prestar suport i acompanyament també a pacients estrangers que no parlen la nostra llengua.
A banda de les tasques d’acompanyament a adults i infants, els voluntaris participen en activitats organitzades en els dies assenyalats de l’any.
Formem part de la Federació Catalana del Voluntariat Social fet que permet gaudir d’un seguit d’avantatges i serveis en xarxa i obtenir representació i incidència política en les administracions.
Es posa en marxa el projecte “receptes de lectura” un servei de préstec de llibres i revistes, destinat als pacients ingressats a l’Hospital de Palamós.
A Palamós Gent Gran continua el programa de voluntariat en col·laboració amb les entitats de voluntariat següents: Creu Roja, Obra Social “La Caixa” i Càrites amb el projecte: “Apadrinar un avi”.
Les activitats que desenvolupen els voluntaris són: passeig dels residents, servei d’acompanyament, reforç de menjador i suport en la dinamització de les activitats d’oci.
El projecte “Apadrinar un avi” vol facilitar la convivència i l’aprenentatge entre persones grans que pateixen soledat i joves estudiants, a través de l’acompanyament periòdic i continuat que ofereixen els joves a les persones grans.
Les activitats que organitzen anualment els voluntaris de Palamós Gent Gran són: festa de disfresses per Carnaval, parada al carrer amb motiu de la Festa de Sant Jordi, gimcana, arrossada i espectacle per la Festa Major de Palamós, a l’octubre la castanyada i la parada amb articles nadalencs confeccionats pels residents al voltant de Nadal.
Com a novetat entre les activitats lúdiques habituals de cada any, aprofitant la celebració de la festa de Sant Jordi, s’adorna el jardí del centre amb manualitats en ganxet fetes pels residents.
En col·laboració amb la Federació Catalana del Voluntariat Social s’imparteix el curs de voluntariat en l’àmbit de la salut, a càrrec d’Alex Maset, psicòleg i formador. El curs informa sobre els drets i deures dels voluntaris i treballa diferents aspectes com la manera correcta per fer un bon acompanyament al pacient ingressat, el tracte de confidencialitat, l’empatia amb el pacient i els familiars i com evitar l’estigma de la malaltia.
Celebrem la II Jornada d’Associacionisme i salut a Girona, sota el lema “Construïm espais saludables”. La Jornada va incloure la conferència “De qui és responsabilitat la salut?” a càrrec de Carles Capdevila, periodista i director del diari ARA. A més a més els assistents varen assistir al taller de talents “com desenvolupar les habilitats per a la comunicació per acompanyar persones” impartit per Alex Maset, psicòleg i formador.
Activitat mediació intercultural
En relació a l’activitat, s’han registrat 968 mediacions, amb un augment gradual de mediacions respecte els anys 2012, amb 874 mediacions, i al 2013, 902 mediacions.
No hi ha canvis en relació al perfil de la població que han utilitzat aquest servei: 78% dones, 96% nacionalitat Marroc, 74% llengua bereber / 25% llengua àrab. El 82% de mediacions s’han fet a hospitalització.