Memòria de sostenibilitat 2013

Recull de notícies rellevants

L’Hospital de Palamós s’adhereix
al projecte Micky per a dones
diagnosticades de càncer de mama

Aquest projecte distribueix de manera gratuïta a través d’hospitals de Girona i Barcelona i també a 13 països europeus un coixinet fet amb patchwork amb forma de cor, per col·locar entre el braç i la mama de les dones operades de càncer de pit. En el cas de l’Hospital de Palamós, els alumnes de l’IES Baix Empordà han fet una donació de 20 coixins fets a mà i acompanyats d’un missatge d’ànim per a les pacients.

Presentació del vídeo
“Mou-te i endavant”
a l’Hospital de Palamós

Presentació del vídeo d’exercicis de manteniment per a després de la cirurgia de càncer de mama, ideat i promogut per Cristina Romagosa, infermera de la consulta especialitzada per a pacients amb aquesta patologia. El vídeo està disponible a Youtube -al canal Hospital de Palamós-, ha tingut diferents suports i col·laboracions a nivell institucional i comercial. Les taules d’exercicis han estat dissenyades pel Servei de Rehabilitació de l’hospital.

El març de 2012 va néixer la idea de fer aquest vídeo, a partir d’escoltar les consultes que feien algunes pacients de la consulta d’infermeria sobre els exercicis que realitzaven a casa. En el vídeo, que pretén ser una motivació per augmentar el grau d’autonomia de les pacients, es mostren quins són els exercicis a fer i es fa un plantejament per tal que es facin bé, amb certa freqüència, sense desplaçaments i es recordin tots.

El servei de Tele-Ictus,
al qual hi està connectat
l’Hospital de Palamós, incorpora
una guàrdia central compartida

Aquest servei connecta nou hospitals comarcals (Vic, Granollers, Mataró, Figueres, Palamós, Igualada, Vilafranca, Garraf i Tremp ) amb sis centres de referència (Hospitals Germans Trias i Pujol, Vall d’Hebron, Bellvitge, Josep Trueta, Arnau de Vilanova i Althaia), i ara també amb una guàrdia central amb un especialista en neurologia mitjançant una connexió remota. El nombre de tractaments trombolítics s’ha triplicat en els darrers quatre anys i presenta una de les taxes més altes d’Europa (12,5%).

Els sistemes de tele ictus, implementats a molts països busquen escurçar el temps en què el pacient és avaluat o tractat quan va a un hospital comarcal. A través d’un sistema de videoconferència l’especialista veu el pacient en directe alhora que rep la imatge de la tomografia computada (TC). D’aquesta manera, pot decidir instaurar el tractament trombolític in situ i guanyar temps. Mentrestant el pacient pot romandre a l’hospital comarcal o ser remès al de referència segons el seu estat clínic i l’opinió del neuròleg expert.

Premi a les III Jornades Estatals
de Seguretat de Pacients a Urgències (SEMES)

El passat 14 i 15 de març Lola Lario, Fina Garcia, Jordi Amores i Xavier Garcia varen participar a les III Jornades Estatals SEMES celebrades a Saragossa. En aquestes jornades es va presentar el pòster “Diseño e implantación de Briefing de seguridad de pacientes y Briefing de seguridad de turno en el servicio de urgencias de un hospital comarcal” -defensat per la Dra. Lario-, que va obtenir el premi al millor pòster, i la comunicació oral “Aplicación de un “Brieffing” de seguridad de pacientes en un servicio de urgencias hospitalario. Experiencias de un año”, presentada per Jordi Amores.

Posada en marxa la Wiki de la Unitat Docent
de Medicina Familiar i Comunitària (UDMFiC)

La Wiki és un recurs web 2.0 de comunicació dinàmica i oberta al servei dels professionals que formen part de la UDMFiC. L’eina ha estat creada pel Dr. J. Ignacio Sáenz, tutor de de metges residents de medicina familiar i comunitària. Es tracta d’una eina col·laborativa que recollirà els continguts creats pels tutors, residents i col·laboradors d’aquesta Unitat Docent i a través de la qual els professionals que en formen part podran interactuar.

Publicació d’un article sobre
les agressions produïdes al personal
sanitari d’urgències

S’ha publicat l’article “Caracterización de las agresiones producidas al personal sanitario del servicio de urgencias en un hospital comarcal” de les autores Nativitat Ortells, Teresa Muñoz, Marta Paguina i Isabel Morató. La violència ocupacional és un fenomen emergent en els riscos laborals i específicament en el sector sanitari i serveis d’urgències. L’objectiu de l’estudi és caracteritzar les agressions produïdes al personal d’urgències d’un hospital comarcal, en aquest cas, el de Palamós. L’article, publicat a la revista Enfermería Global, està disponible en obert i també en anglès a l’adreça http://revistas.um.es/eglobal/article/view/163471

Sant Jordi a l’Hospital de Palamós
i a Palamós Gent Gran

Com cada any, per Sant Jordi el personal voluntari ha repartit roses als pacients ingresats a l’Hospital de Palamós. A Palamós Gent Gran, els residents del centre, ajudats pel personal voluntari de Creu Roja, han fet roses de paper de diferents colors i les han venut al carrer.

Jornada: IV seminari d’Estratègia
del pacient crònic complex

Va tenir lloc el 6 de maig. La jornada va desenvolupar-se en dues parts, una primera amb un seminari de treball on es van presentar dades d’avaluació de projectes des de la seva implantació, així com propostes de millora i noves línies de treball a desenvolupar, i una segona amb una sessió general sobre l’”Atenció pal·liativa a les persones amb malalties cròniques avançades en serveis de salut i social” a càrrec del Dr. Xavier Gómez-Batiste.

Les II Jornades sobre la Fibromiàlgia
apleguen 75 persones
a l’Hospital de Palamós

Unes 75 persones entre professionals, persones afectades i simpatitzants de l’Associació catalana d’afectats per la fibromiàlgia, han assistit a aquestes Jornades, que ha comptat amb la intervenció, entre d’altres, del Dr. Secundí López-Pousa, neuròleg de l’Institut d’Assistència Sanitària.

S’han desenvolupat quatre taules de debat on s’ha parlat dels darrers avenços en investigació, de recursos i teràpies. L’última taula ha estat dedicada a l’aportació d’experiències de persones afectades de Fibromiàlgia.

Donem la benvinguda
als nous residents

Divendres 24 de maig va tenir lloc l’acte de benvinguda als residents de nova incorporació -metges i infermeres que inicien la seva formació especialitzada (MIR o LLiR), en les diferents unitats docents de la nostra organització-.

L’acte acadèmic va comptar amb la presència del ponent Dr. José Joaquín Mira, amb la conferència “Estrategias de comunicación para limitar el impacto de los eventos adversos en el paciente, el profesional y las instituciones sanitarias”.

Aquest 2013 hi ha quatre incorporacions a la Unitat Docent de Medicina familiar i comunitària, una a la Unitat Docent d’Obstetrícia i ginecologia, i dues a les places LLiR.

XV Reunió anual d’infermeria
nefrològica de les comarques gironines

El passat dissabte 18 de maig l’Hospital de Palamós va acollir la XV Reunió anual d’infermeria nefrològica de les comarques gironines.

Es tracta d’una reunió d’infermeria que es celebra cada any, i que s’organitza de forma rotativa per cadascuna de les unitats de diàlisi de la demarcació de Girona, va acollir al voltant de 40 assistents.

Premi a la millor Comunicació Oral
en la VII a la Reunió Catalana
d’Infermeria Traumatològica

El 16 de maig, dins els marc del XXVI Congrés de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SCCOT), es va celebrar la VII Reunió Catalana d’Infermeria Traumatològica a El Vendrell, on la Infermeria del Servei de Traumatologia i ortopèdia i la Infermeria del Bloc Quirúrgic de la nostra entitat hi va participar amb diferents treballs.

En concret, en la categoria de comunicació oral, es van presentar dues comunicacions, i una d’elles va ser guardonada amb el premi a la millor comunicació oral: “Cura d’una ferida oberta complexa mitjançant teràpia negativa (TPN)”, de les autores Carmen Rodríguez i Núria Viader.

També és va presentar una altra comunicació oral i un pòster electrònic, la primera a càrrec dels autors Ismael Charles, Raquel Górriz i Jordi Coderch i el segon a càrrec de Pilar Marín, Susanna Coll, Aliona Angheni, Verónica Núñez i Jordi Coderch.

Publicacions dels nostres professionals
a revistes especialitzades

Les professionals d’infermeria Nati Ortells i Maika del Caño, han publicat dos articles a la publicació científica Revista española de Pediatría: “El asesino silencioso, intoxicaciones por CO”, i “Intoxicaciones pediátricas atendidas en el servicio de urgencias de un hospital comarcal”, respectivament.

Divendres 31 de maig
Dia mundial sense tabac
…i amb molta xocolata!

Sota el lema “Endolça’t la vida, no fumis”, el Comitè “Hospital sense fum” va organitzar aquesta xocolatada, enguany per quart any consecutiu, en què l’empresa Emporhotel va servir més de 1300 racions de xocolata amb melindros entre l’Hospital de Palamós, Palamós Gent Gran, els CAPs de Palafrugell, La Bisbal, Palamós, i Torroella, i aquest any per primer cop també als centres de Sant Feliu i Palafrugell Gent Gran.

També es va muntar unes taules informatives, ateses per personal d’infermeria i personal voluntari, que van explicar i informar a qui ho desitjava les diferents opcions per a la deshabituació tabàquica. A les sales d’espera, unes grans pantalles oferien programes divulgatius sobre els perills del tabac i avantatges de deixar-lo.

L’Hospital de Palamós realitza
un exercici de salvament marítim
amb víctimes al Port de Palamós

El simulacre va tenir lloc el 28 de maig. Els nostres professionals de la Unitat d’urgències van realitzar un exercici d’accident amb múltiples víctimes al Port de Palamós, com a pràctica de cloenda del “Taller teòric pràctic d’atenció d’emergències en l’àmbit extrahospitalari” que el nostre Hospital organitza durant el primer semestre de l’any 2013.

L’objectiu de l’exercici era valorar l’activitat assistencial (coneixements teòrics i resolució pràctica dels mateixos), així com l’establiment de comunicacions amb el Centre coordinador d’emergències i les dependències del Port. També s’ha aprofitat per conèixer la infraestructura del port i els mecanismes d’evacuació de ferits.

Aquest va estar un exercici multiparticipat, en el qual diferents institucions van posar a prova, alhora, els seus propis protocols de funcionament.

Premis a la XXIX Jornada de Cloenda
de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques

En l’edició del 7 de juny d’enguany, els nostres professionals van presentar 24 treballs de recerca, entre comunicacions orals i cartells, i van obtenir 7 premis. En total van obtenir premi 5 comunicacions orals i 2 pòsters. El Premi especial “Jordi Corominas i Barnadas”, va ser per a la comunicació oral “Comparació de dos mètodes d’extracció de sang: punció venosa directa i catèter venós perifèric” de Nativitat Ortells, Teresa Busquets, Maribel Díaz, Marta Paguina i Inma Sánchez.

Assistència de professionals d’infermeria
a diversos esdeveniments científics

El 18 de juny personal d’infermeria va participar a la Jornada del Consorci de Salut i Social “Fent el sistema més eficient: la infermera i les competències avançades”. Els nostres companys Susanna Plaja i Sergi Ortega van exposar les seves experiències laborals i el rol que desenvolupen com a infermers, cadascun d’ells des de la seva vessant.

Els dies 27 i 28 de juny vam estar presents a MIHealth FORUM, trobada de referència mundial sobre innovació clínica i gestió sanitària. En aquest cas, Xavier Arrebola va presentar els resultats de la implantació d’un sistema de gestió integral de seguretat de pacients a l’Hospital de Palamós.

L’Hospital de Palamós ha prestat
més de 40 assistències mèdiques
als/les atletes del Triatló

El cap de setmana del 13 i 14 de juliol Palamós va acollir la copa del món de Triatló, amb la presència de reconeguts triatletes d’arreu del món i que va tenir el suport de les federacions internacionals, espanyola i catalana de Triatló.

Per tal de garantir l’atenció medicosanitària de l’esdeveniment, l’Hospital de Palamós va ser designat proveïdor d’aquesta atenció, i per aquest motiu, durant els dos dies de la prova, va tenir muntat un Punt mèdic d’assistència, on personal mèdic i d’infermeria han prestat 42 assistències. Les principals patologies ateses als esportistes van ser erosions diverses per caigudes, però sobretot erosions i traumatismes als peus i també deshidratacions i cops de calor.

Premis a 2 comunicacions científiques
del Servei d’urgències

Teresa Muñoz i Nati Ortells, del Servei d’Urgències, van guanyar el Premi a la millor comunicació del 1º Congreso para Técnicos en Cuidados Auxiliar de Enfermería (TCAE). Atención Integral del TCAE al Paciente: Cuidando vidas. La comunicació guanyadora va ser “Utilización de la escala de Norton en el servicio de urgencias hospitalario: ¿Qué nos aporta?”

Aquest congrés se celebrava en modalitat virtual del 10 al 21 de juny de 2013.

Professionals de SSIBE presenten
el vídeo d’una tècnica pionera
d’intervenció de sòl pelvià
per a la millora de la incontinència
urinària d’esforç

La presentació va fer-se en sessió plenària al 43 Congreso Mundial ICS, celebrat a Barcelona.

La tècnica consisteix a col·locar una malla suburetral tipus Minisling amb anestèsia local, de forma ambulatòria i dins la sala quirúrgica. La pacient ni tan sols passa pel circuit de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA), sinó que pren una medicació abans de la intervenció, se li fa el procediment i torna d’immediat al seu domicili amb unes recomanacions i conducta a seguir davant de possibles signes d’alerta.

L’elaboració d’aquest vídeo, “Inserció de Miniarc-Precise amb anestèsia local a la sala quirúrgica” ha anat a càrrec dels doctors Diego Meza, Eliana Castañeda i José Manuel Marqueta.

El voluntariat de l’Hospital de Palamós
i Palamós Gent Gran rep el reconeixement
dels Òrgans de govern

En el decurs de l’acte membres representants de les entitats Fundació La Caixa, Creu Roja i Càrites, així com les persones coordinadores del voluntariat als dos centres, Sandra Medina, Laura Garcia i la Dra. Núria Comes, van explicar la seva experiència en tant que coordinadors del voluntariat i van fer-se ressò de la seva tasca.

També va poder veure’s una mostra de les activitats realitzades al llarg de l’any.

Homenatge a les persones jubilades

Un any més, i en el marc de l’acte de Nadal, va tenir lloc l’homenatge a les persones que s’havien jubilat durant l’any; en el transcurs de l’acte la Presidenta del Patronat, Sra. M. Teresa Ferrés, els va fer lliurament de les plaques commemoratives, en agraïment a la seva dedicació pels anys de treball a l’entitat.

D’esquerra a dreta de la fotografia (noms i anys de servei): Sra. Pepi Guinaldo (24), Sra. Teresa Espier (20), Sra. Linda Martínez (14), Sra. Júlia Espes (6), Sra. Georgina Peyrí (16) i Dr. Rashid Omar (24).

També es van jubilar la Sra. Antònia Fuster (13) i el Dr. Salvador Tarradas (21).

© 2014 SSIBE
Agraïm la col·laboració de Francesc Tauler i Núria Clara que, d'una forma desinteressada,
han aportat bona part del material fotogràfic que confereix aquesta memòria.


Navegadors recomanats per a una correcta navegació:
Safari, Firefox, Chrome, Explorer