Memòria de sostenibilitat 2013

09_qualitat_seguretat

Seguretat dels pacients

Continuem apostant per la Seguretat dels Pacients, treballant en accions de millora arran dels resultats obtinguts, donant consolidació a les línies establertes des de l’inici del projecte (2009), en un pla de millora contínua.

Així mateix i en un intent d’anar més enllà es vol potenciar la Cultura de Seguretats dels Pacients entenent-la com les creences, valors i normes establertes en una organització i que marquen les actituds, comportaments i maneres de fer dels professionals de l’entitat.

Es per això que s’ha desenvolupat un Pla de Qualitat i Seguretat de Pacients que recull totes les línies del projecte de Seguretat de Pacients i objectius anuals establerts. També es potencia la comunicació interna (difusió d’alertes de seguretat, resultats 2013, publicació indicadors de seguretat) i es fa partícip al personal dels projectes (683 registres realitzats d’esdeveniments adversos, participació en grups de treball…).

En aquest mateix sentit, s’ha dissenyat un Pla de Formació de Seguretat de Pacients, que recull totes les accions formatives disponibles en el nostre àmbit, adreçades als professionals de l’entitat.

Tot i que la seguretat del pacient és un compromís de tots els professionals sanitaris, els pacients hi poden jugar un paper molt important, ja que formen part del procés i es converteixen en un sistema de control de possibles incidents que poden ocórrer i aquests poden detectar i ajudar a evitar que l’incident pugui convertir-se en un esdeveniment advers.

És per això que es dona un pas més, i es destina un espai al web adreçat especialment als usuaris. Els objectius principals d’aquest espai, són aquests:

• Donar a conèixer els projectes de seguretat dels pacients

 Informar la ciutadania sobre seguretat dels pacients i com es pot ajudar per a una atenció més segura

 Aconseguir un paper més actiu dels pacients en el procés assistencial

Aquesta acció de comunicació es suma a la creació del compte twitter de seguretat de pacients @sdpssibe (finals del 2012), que al llarg de 2013 ha assolit un augment important de seguidors, concretament 342, des del qual s’han fet 748 tweets.

Nucli de seguretat i Comissió d’infeccioses en la celebració del dia Mundial de la Higiene de Mans (5 de maig de 2013)

Des de l’any 2009 l’OMS, en el marc de la campanya “SAVE LIVES: CLEAN YOUR HANDS”, celebra cada 5 de maig el Dia Mundial de la Higiene de les Mans, amb la finalitat de conscienciar els professionals sanitaris i implicar-los en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària a través d’aquesta mesura senzilla i eficaç.

Per primera vegada, i de la mà del Nucli de Seguretat i la Comissió d’infeccioses ens sumem a la iniciativa per mitjà de l’organització d’activitats al llarg de la setmana (del 6 al 12 de maig) entre les quals cal destacar una exposició del Departament de Salut de pòsters i cartells a l’àrea de consultes externes.

grafic_Qualitat_Seguretat
© 2014 SSIBE
Agraïm la col·laboració de Francesc Tauler i Núria Clara que, d'una forma desinteressada,
han aportat bona part del material fotogràfic que confereix aquesta memòria.


Navegadors recomanats per a una correcta navegació:
Safari, Firefox, Chrome, Explorer